Нов смъртен случай при Takata води до по-голямо изтегляне

Крейг Трудел коментира с Енжи Лау спада на акции на Takata след нов смъртен случай, включващ въздушна възглавница на компанията

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемите за Takata все още не са приключили, даже изглежда, че се увеличават. Разкажете ни за последните новини по темата.

Последното развитие, което и вие споменахте включва изтегляне на милиони коли, които използват въздушните възглавници Takata. Смъртният случай от декември, който настъпи във Ford Ranger от 2006 година само ще засили възприятието, че при всеки инцидент с кола, която използва въздушните възглавници на Takata, съществува неприемлив риск от тежки контузии или смърт и че това само би довело до още милиони изтеглени коли.

Това, което виждаме тук е поредната сериозна реакция на познатия проблем, както и вие споменахте - 10 смъртен случай и 9 само в Съединените щати, в които са замесени въздушните възглавници на Takata. Още 5 милиона възглавници в коли на няколко производители ще бъдат изтеглени в следващите няколко седмици.

Новините в Япония са свързани с бъдещето на Takata, какво можете да ни кажете за това?

През уикенда в Япония се появиха няколко репортажи, единият от които споменаваше Daicel – друг производител на въздушни възглавници, с който Takata водят преговори за доставки на въздушни възглавници. Други два производителя - TRW и Autoliv ще се включат в подмяната на възглавниците, за да се справят с изтеглянето на автомобилите.

Takata казаха, че все още не са взели решение, от Daicel потвърдиха, че тези преговори продължават в момента.

Другата новина от уикенда е, че Takata са се обърнали към производители на автомобили, за да овладеят тази криза, но отново Takata казаха, че все още няма взето решение.

Това наистина е много важна новина, защото Takata няма да успеят да се справят сами с този проблем.

Крейг, колко значима е тази среща с автопроизводителите, включително Хонда и Нисан по-късно тази седмица?

Това е ексклузивна новина, която нашият репортер в Осака разбра тази сутрин.

Хонда и Нисан потвърдиха, че ще участват в тази среща, но до момента подробностите, които знаем за темата на тази среща са много ограничени. Знаем само, че ще се обсъждат бъдещите бизнес планове на Takata. Възможно е да разберем до каква степен компанията смята да издържи на кризата и дали те наистина възнамеряват да поискат помощ от автопроизводителите. Самият брой на изтеглените коли е толкова голям, че Takata със сигурност ще се нуждаят от помощ – става дума за 19 милиона автомобили преди развитието от миналата седмица или 23 млн въздушни възглавници, които се нуждаят от подмяна. Това са цифри, които компанията просто няма да успее да финансира сама. 

[video]

 

Последни новини
Още от Новини