Китай планира реформи в някои индустрии

Производството на стомана ще бъде съкратено със 100 до 150 млн. тона

Стоманени пръти - производство. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Стоманени пръти - производство. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Китайските власти планират намаляването на капацитета на индустриите в секторите стомана и въглища, съобщава Bloomberg. Тези индустрии бяха сериозна част от последния 5-годишен план на правителството, който приключи през миналата година. Целта е индустриалното производство да бъде намалено в сферите, където налице е свръхкапацитет. Това ще предизвика трудности и ще е болезнено. Тези сектори са доминирани от големи държавни предприятия, в които евентуалните съкращения ще доведат до загуба на много работни места.

Плановете за подобен ход от страна на правителството идват от среща на Държавния съвет, проведена на 22 януари. Председател на срещата беше премиерът Ли Къциян. Подробностите бяха публикувани на правителствения сайт вечерта на 24 януари.

На първо място стана ясно, че около 90 милиона тона от производствения капацитет в сферата на производството на стомана е бил съкратен през последните години. Целта е производството в сектора да бъде намалено с още 100 до 150 млн. тона, като не се дава краен срок за постигането ѝ. Освен това увеличаването на капацитета в сектора ще бъде стриктно следено, а разрешителните за нови мини ще бъдат ограничени. Тук няма съмнение какви ще са мерките, но ключовото е имплементацията. В миналото Китай имаше проблеми в изпълняването на обещанията си за подобни съкращения в държавните предприятия заради верижния ефект от загуба на работни места.

Основна цел на китайските власти е поддържане на високо ниво на заетостта и ниско на безработицата, а подобни мерки, макар и необходими, в краткосрочен план ще представляват стъпка в обратната посока.

Любопитното е, че Китай добави 13 млн. нови работни места през миналата година, което надхвърли целта за 10 млн. нови работни места. През 2016 обаче има много предизвикателства. Когато започнат изпълнението на реформите, и ограниченията в свръхкапацитета в тези индустрии, докато икономиката продължава да се забавя, ще назреят много проблеми. Виждаме забавяне на инерцията и растежа на работните места в сектора на услугите. През 2015 услугите за първи път формираха над 50% от китайската икономика. Там работа намериха много хора, преди работещи в секторите на старите двигатели на растежа в Китай. Тази тенденция обаче също се забавя. Интересен доклад от Китайския народен университет показва, че БВП на страната трябва да расте с поне 6,7%, за да бъдат създадени тези 10 млн. нови работни места в китайската икономика. Прогнозата на Bloomberg за следващата годиха е за ръст от 6,5%, което означава, че тази цел може и да не бъде постигната.

 

Последни новини
Още от Новини