Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Георгиев: Иранският газ може да стигне до България

Възможностите за диверсификация на енергийните доставки за България коментира Атанас Георгиев в предаването „Светът е бизнес“, 25.01.2016.

Атанас Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Атанас Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Иранският газ може да стигне до България, но трябва да бъде спокойна геополитическата обстановка в Турция. Това каза енергийният експерт и преподавател в Софийския университет Атанас Георгиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Възможно е да бъдат разрешени наведнъж няколко спорни към момента въпроса по време на предстоящото заседание на междуправителствената комисия за договаряне на енергийните отношения между България и Русия, каза Георгиев. За решенията, които могат да бъдат взети той бе категоричен, че: 

"Икономистите предполагат, но политиците разполагат."

Енергийният експерт коментира бъдещето на проекта за нов газов хъб край Варна и възможностите за диверсификация на енергийните доставки за България. Той начерта перспективите пред наследника на проекта "Набуко", гръцкия интерконектор, проектът "Е-стринг", както и възможните сценарии за развитие на "Южен поток" и "Северен поток".

"Единствено "Северен поток" може да бъде изпълнен напълно. За него има сигурен и много ликвиден пазар, а и интерес от страна на западни компании, които могат да се включат и с акционерен дял".

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес