Гърция прехвърли топката за бежанската криза към Европа

Страната не може сама да се справи с опазването на границата си

Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Европейските правителства си разменят обвинения за справянето с кризата с мигрантите и Гърция определи като „лъжи“ твърденията, идващи от Европа във връзка с проблемите на страната в справянето с потоците от мигранти, съобщава Bloomberg. 

Йоанис Музалас, гръцкият министър по миграцията, каза, че вината е в другите европейски правителства за това, че те не са успели да помогнат на бежанците да се установят в Турция и защото отказват да приемат тези, които предприемат дългото пътуване към по-богатите държави от континента. 

„Съществува голяма и нечестна игра на хвърляне на вината върху Гърция“, каза Музалас пред репортери на среща на вътрешните министри на страните членки на ЕС в Амстердам на 25 януари.

Музалас каза, че Европа е излъгала Гърция като е предоставила на страната по-малко от всичко обещано за защита на границите на страната. 

Германия и Австралия упражниха натиск върху Гърция да затвори границата си с Турция на Бяло море, предупреждавайки, че неконтролирания поход на бежанците от Близкия изток ще доведе до по-дълго важащ паспортен контрол на вътрешните граници в Западна Европа. 

Също като България, Гърция се явява външна граница на ЕС. Страната се описа като жертва на географското положение. През 2015 около 900 хил. бежанци са минали през Гърция, а през 2016 в страната влизат по 1910 бежанци, показват данни на ООН. 

„Мит е, че гръцко-турската граница не може да бъде защитена“, каза министърката на вътрешните работа на Австрия Йоана Микл-Лейтнер. 

Заместник вътрешният министър на Гърция Никос Тоскас обаче каза, че някои гръцки острови са толкова близо до турския бряг, че това разстояние може да бъде преплувано, което прави задачата на Гърция по опазване на границата от бежанци непосилна. По думите му е трудно лодките с бежанците да бъдат спрени „освен чрез потопяване или обстрелване“. 

 

 

Последни новини
Още от Новини