ЕС удължава контрола по вътрешните граници

Паспортните проверки северно от Алпите може да продължат още до 2 години

Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Правителствата на страните от ЕС се подготвят да удължат паспортния контрол на някои вътрешни граници до още 2 години заради потока от бежанци, който създава проблеми на страни от дългово обременената Гърция до икономически силната Германия, съобщава Bloomberg. 

Удълженият контрол на границите в Северна и Западна Европа ще дойде заради невъзможността на ЕС да се справи с над 1 млн. мигранти, най-вече бежанци от Близкия Изток, които се появиха на Стария континент през последната година.

Затварянето на границите северно от Алпите ще увеличи напрежението върху Гърция, която все още се опитва да се справи с дълговата си криза, но се превърна в първо пристанище за бежанците в ЕС. Те прекосяват или остават в страната на път от Сирия, през Турция и към Западна Европа. 

Министерствата на вътрешните работи на страните членки са решили „са подготвят законовата и практическа рамка за продължаването на временните мерки на границите“, каза Клаас Дaйков, държавен секретар на Холандия по сигурността и правосъдието, на 25 януари след среща на ЕС в Амстердам. 

На практика решението ще позволи на държави като Германия, която има позволението на ЕС да спира трафика на някои гранични пунктове до май, да продължат тези проверки за още 18 месеца. Швеция, Дания, Франция, Австрия и Норвегия, която не е част от ЕС, но участва в Шенген, са сред страните, които също могат да удължат контрола по границите.  

 

 

Последни новини
Още от Новини