Доверието на германския бизнес губи позиции

Оценката на мениджърите за перспективите през идните шест месеца се влошава

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Бизнес доверието в Германия отчита по-голям от очакваното спад този месец, показват резултатите от редовното месечно проучване на института Ifo, предава Investor.bg. Оценката на мениджърите за перспективите през идните шест месеца се влошава, сочат данните.

Институтът Ifo обяви днес, че месечният индекс на доверието е отстъпил до 107,3 пункта през януари спрямо 108,6 пункта през декември. Икономисти прогнозираха по-лек спад - до 108,4 пункта.

Понижението е до най-ниското равнище от близо година и се дължи основно на по-ниските очаквания за идното полугодие. Мениджърската оценка за текущата ситуация не се е понижила съществено.

„Германската икономика гледа изплашено към новата година“, казва президентът на Ifo Ханс-Вернер Зин.

Индексът на Ifo се изготвя въз основа на проучване сред около 7 хил. компании в Германия, най-голямата европейска икономика, припомня DPA.

Фактът, че най-важният ранен индикатор за развитието на германската икономика е по-слаб се дължи преди всичко на загрижения поглед напред. Бизнес перспективите за идните шест месеца са доста по-песимистични. Особено в индустрията, но също и в строителството, в сферата на търговията на дребно и в услугите настроенията се влошават. Само в областта на търговията на едро има подобрение.

“Финансовите пазари внесоха несигурност“, казва главният икономист на банката KfW Йорг Зойнер, имайки предвид последните турболенции на фондовите борси.

“Спадът беше очакван отдавна, също и в този обем“, допълва Александер Крюгер от Bankhaus Lampe от Дюселдорф, цитиран от N-TV. “Това показва, че мрачните перспективи за световната икономика сега достигат и до бизнес климата на Ifo. Те обаче не трябва да се считат за сигнал за спад на германската икономика. Насрещният вятър от индустрията по отношение на брутния вътрешен продукт ще е слаб. Германската икономика си остава насочена към потребителите“, казва той.

Последни новини
Още от Новини