13 млн. нови работни места в Китай през 2015

Целта на правителството за 10 млн. нови работни места беше надхвърлена

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската икономика е създала 13 млн. нови работни места през 2015, съобщава Bloomberg. Безработицата в страната от друга страна намалява през декември, като достига 5,01%. С основна заслуга за новите работни места е секторът на услугите.

„Необходими са повече хора, които да приготвят и сервират кафето, отколкото такива, които да го произвеждат“, с нагледен пример обяснява ситуацията Малкълм Скот от Bloomberg.

Това движение към сектора на услугите помага за подобряване на ситуацията на пазара на труда. Освен това населението застарява, което разбира се понижава динамиката в икономиката и изважда някои хора от пазара на труда. Във време на забавящ се икономически растеж, може би застаряването на населението помага. Заетостта остава на високо ниво, което означава, че и потреблението ще остане на високо ниво, а това беше големият двигател за китайската икономика през миналата година.

Въпреки добрите данни за 2015, които надхвърлиха дори целта на правителството за 10  млн. нови работни места, рисковете за 2016 остават сериозни. На първо място стои вероятността за съкращения в държавни компании в сектори със свръхкапацитет, каквито са производството на стомана и въглища. Макар и да не постави срок за постигането на тази цел, китайското правителство планира да понижи между 100 и 150 млн. тона от производството на стомана, което ще доведе до съкращения на служители в сектора. Въпросът е дали секторът на услугите ще успее да поеме останалите без работа бивши служители в сектора.

Освен това много от новите работни места, създадени дори през последната година, не са висококвалифицирани, за каквито се надяваше правителството. Повечето от тях са нискоквалифицирани работни места с по-ниски възнаграждения. Растежът в заплатите също започва да се забавя, което поставя под въпрос положителната тенденция при потреблението.

 

Последни новини
Още от Новини