GS: Китай ще тежи още 5 години на развиващите се пазари

Волатилността, която произлиза от поднебесната империя няма да пощади развитите пазари, смята Goldman Sachs

Изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Мащабният и сложен икономически преход в Китай ще продължава да оказва натиск над развиващите се пазари в следващите пет години, прогнозира Goldman Sachs, цитирана от Investor.bg. В свой доклад от тази седмица инвестиционната банка съветва своите клиенти да „приспособят своята експозиция“ към активи от развиващите се пазари.

„Страната опитва да пренасочи икономиката си от модел, задвижван от износа и инвестициите към по-балансиран и ориентиран към потреблението“, пише в доклада. „План от сложни и взаимносвързани реформи от такъв мащаб никога не е бил провеждан. Преходът, ако се осъществи, няма да бъде лек“, посочват анализаторите. 

Това означава, че Китай ще предизвиква пазарни колебания не само тази година, а през следващите пет години, като развиващите се пазари ще понесат най-голямата тежест.

„Развитите държави няма да бъдат имунизирани към волатилност, произлизаща от Китай, но директните и индиректните икономически последици за тях ще бъдат по-малки. Все пак очакваме финансовите пазари да реагират пресилено, както се случи през август 2015 г. и в началото на 2016 г.“, смятат от Goldman Sachs.

През 2016 г. инвестиционната банка очаква 5,6% възвръщаемост от китайски ценни книжа, а средна годишна възвръщаемост за периода 2016 – 2020 г. - 4%.

Според Goldman притеснителното за развиващите се пазари е, че Китай вероятно ще опита да обезцени юана през следващите няколко години, като през идните две години се очаква поевтиняване от 10-20% във валутата.

Последни новини
Още от Новини