Яреско: Все още е възможно да има споразумение с Русия за дълга

Министърът на финансите на Украйна каза, че може и да не се стигне до съд с Русия

Натали Яреско, финансов министър на Украйна. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Натали Яреско, финансов министър на Украйна. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Украйна все още може да постигне споразумение с Русия за дълга от $3 млрд., върху който наложи мораториум през декември 2015, като преговорите с посредничество на Германия продължават, каза финансовият министър на Украйна Натали Яреско. 

Представители на финансовите министерства на двете страни може да се срещнат „в близко бъдеще“ след като адвокатите им са водили преговори през миналия месец, каза Яреско в интервю по време на Световния икономически форум в Давос. Следващият етап може да се проведе с участието на представители на двете страни от по-ниско ниво, ако противоречията попречат на министрите да присъстват лично. 

„Мисля, че все още има голяма вероятност да стигнем до консенсусно споразумение извън съда с Русия. Водим диалог на различни нива“, каза Яреско. 

Дългът към Русия от $3 млрд., върху който Украйна наложи мораториум, е част от неуспешната спасителна програма на страната към Украйна, която беше предоставена само няколко месеца преди бившият премиер на Украйна Микола Азаров да подаде оставка. Кремъл не пожела да включи дължимите към Русия $3 млрд. в сделката по преструктурирането на украинския дълг на стойност $18 млрд., която страната договори със своите кредитори през 2015.

Въпреки казано от украинският финансов министър сега, на 1 януари руското финансово министерство каза, че предприема мерки по завеждане на дело срещу Украйна.  Правителството в Киев в отговор каза, че Русия няма да получи по-добри условия от другите кредитори, участващи в сделката по преструктурирането на украинския дълг. 

 

 

Последни новини
Още от Новини