САЩ ще помагат на Германия за бежанската вълна

Конфликтите в Сирия и Украйна може да бъдат решени само с политически средства, смятат Обама и Меркел

Снимка: Paul Faulkner/Bloomberg News Снимка: Paul Faulkner/Bloomberg News

Президентът на САЩ Барак Обама обеща на германския канцлер Ангела Меркел съществена подкрепа за смекчаване на бежанската криза в Близкия изток и Европа, предава Investor.bg.

Двамата са разговаряли по телефона снощи. Меркел изложила целите на планираната за 4 февруари в Лондон донорска конференция за сирийските бежанци, на която тя ще е съпредседател.

Американският президент и германският канцлер се обединили около мнението, че конфликтите в Сирия и Украйна може да бъдат решени само с политически средства, съобщи още говорителяt на германското правителство Щефен Зайберт.

Обама и Меркел обсъдили бежанската криза в Европа и се съгласили, че предстоящата донорска конференция в Лондон ще бъде шанс за стимулиране на международните усилия по въпроса, допълни Белият дом в комюнике.

В изявлението се казва, че "двамата лидери са се ангажирали да работят заедно през идните месеци, за да помогнат за оказването на закрила и за предоставянето на помощ на милионите хора, чийто живот бе преобърнат от войната".

Обама уведомил Меркел, че планира да организира среща на върха на лидерите, които ще участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН през септември, за да издейства нови ангажименти за справяне с бежанската криза.

По-рано вчера германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова от трибуната на Световния икономически форум в Давос да бъдат отпуснати милиарди евро на страните, граничещи със Сирия, припомня Ройтерс. Европа трябва да осъзнае, че уреждането на бежанската криза ще струва много повече, отколкото предвиждахме, подчерта той.

Меркел е подложена на засилващ се натиск да ограничи мигрантския наплив в Германия, който достигна миналата година 1,1 млн. души. Кризата подкопава популярност на германския канцлер и увеличава подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

Последни новини
Още от Новини