Нов спад на икономическата активност в еврозоната

Индексът на мениджърите по поръчките се понижава до 11-месечно дъно през януари

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Икономическата активност в еврозоната се забавя в началото на 2016 г., сочат данни на частната изследователска компания Markit. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 11-месечно дъно през януари до 53,5 пункта от 54,3 пункта през декември.

Подиндексите за активността в сектора на услугите и в производството също се понижават съответно от 54,5 до 53,6 пункта и от 53,2 до 52,3 пункта.

При услугите стойността е най-ниската от 12 месеца, а при произвоството – най-ниската от три месеца, предава Investor.bg

Все пак двата сектора остават в експанзия, тъй като всяка стойност на индекса над 50 пункта говори за ръст, а под 50 - за свиване.

Анализаторите от Markit посочват, че добрите новини са от трудовия пазар, за който мениджърите изразяват увереност. Освен това компаниите са намалили разходите заради поевтиняващия петрол.

Компаниите в сектора на услугите създават нови работни места с най-бърз темп от 2008 г., а тези в производството наемат нови служители със стабилна скорост както в края на 2015 г.

Бизнесът в еврозоната извлича полза от ниските цени на петрола, като намалява средните цените и на стоките, и на услугите.

Отделните проучвания на Markit за Франция и Германия също показват спад в PMI индексите. В Германия активността в услугите се понижава от 55,6 до 55,4 пункта, а тези при производството - от 53 до 52,1 пункта.

Във Франция забавянето на активността в сектора на услугите е от 54,2 до 53,6 пункта през януари, а в производствения сектор - от 53 до 52,3 пункта.

Последни новини
Още от Новини