Китай пуска собствена дигитална валута

Целта е намаление на разходите за традиционните хартиени пари

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската централна банка иска да стартира собствена дигитална валута, за да намали разходите за циркулация на традиционните хартиени пари и да засили контрола на централните банкери върху предлагането на пари, съобщават от централната банка на страната, предава Investor.bg.

Екип на банката, създаден през 2014, за да проучи дигиталните валути, ще подготви процеса, твърди централният орган в свое изявление, публикувано на сайта му.

„Екипът трябва да подготви по-ясна стратегическа цел за стартирането на дигитални валути, преодоляването на ключови технологични бариери и ранното стартиране на цифровите валути на централната банка“, казва се в изявлението.

Виртуалните валути може да повишат и прозрачността на икономическите дейности и да ограничат прането на пари и укриването на данъци, казва още институцията.

Една от най-популярните дигитални валути е биткойнът, който се създава чрез „миниращ“ процес, при който компютърните ресурси се използват за извършването на милиони изчисления.

Възходът на биткойна обаче, който не се регулира в много страни, предизвика опасения, че валутата може да се използва като средство за пране на пари и финансиране на екстремистки групи.

Последни новини
Още от Новини