Китай и Египет подписаха споразумения за $15 млрд.

Договорите са факт след 5-дневното пътуване на Си Дзинпин в региона

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай и Египет подписаха споразумения за 15 млрд. долара, преди президентът Си Дзинпин да отпътува за Иран, където приключва посещението си в Близкия изток, чиято цел е да заздрави дипломатическите отношения в един от най-волатилните региони, предава Bloomberg.

China Railway Group Ltd е част от консорциум от компании, които спечелиха проект за изграждане на жп линия в Египет за 1,1 млрд. долара, докато China State Construction Engineering Corp. подписа договор на стойност 2,7 млрд. долара за строеж на конгресен център, офиси на правителството и парламента.

5-дневното пътуване на Си Дзинпин в Саудитска Арабия, Египет и Иран, което е първото му посещение в Близкия изток, след като дойде на власт през ноември 2012, маркира 60-годишната връзка между Пекин и Арабската лига.

Сделките са част от стратегията на Китай „Един пояс, един път“, насочена към заздравяване на икономическите и транспортни връзки в Евразия, като същевременно целта е да се подчертае все повече профилът на Китай като глобална сила.

С посещението си в Иран Си Дзинпин иска да запази китайското влияние, натрупано по време на дългата изолация на Техеран. Китайският президент е първият водещ световен лидер, който посещава страната, откакто на 16 януари САЩ и Европейският съюз вдигнаха санкциите, проправяйки път на иранската интеграция в глобалната икономика.

През ноември държавният жп оператор China Railway Corp. предложи да бъде създадена 3 200-километрова скоростна жп линия до Техеран от западния региона на Китай Синдзян.

Властите също така се надяват да финализират сделка за изграждането на две ядрени централи, когато Си Дзинпин посети Иран, предава местната агенция Tasnim.

По време на пътуването президентът на Китай обяви кредити за 35 млрд. долара, за да улесни сътрудничеството на страната с държавите от Близкия изток и за да им помогне да се индустриализират, пише Investor.bg.

Освен това Китай обеща 20 млрд. долара на фонд, който ще помогне на Обединените арабски емирства и Катар да развиват енергетиката, инфраструктурата и висококачественото производство.

Смутът в Близкия изток произтича от липсата на развитие, а решението зависи от развитието, цитира Синхуа президента, който говори пред Арабската лига в четвъртък в централата й в Кайро.

Също така Китай обеща 7,6 млн. долара (50 млн. юана) за подобряване на живота на палестинците и 230 млн. юана хуманитарна помощ за Сирия, Йордания, Ливан, Либия и Йемен.

Последни новини
Още от Новини