Драги: ЕЦБ има още какво да направи за инфлацията в еврозоната

Налице са по-малко причини да сме оптимистични, каза централният банкер

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е притеснен относно перспективите пред инфлацията в еврозоната, но е решен да изпълни мандата за поддържане на ценова стабилност. Това каза той в рамките на Световния икономически форум в Давос ден, след като заяви, че ЕЦБ може да преразгледа стимулите през март, пише Bloomberg.

„Имаме много инструменти“, коментира Драги. „Решени сме, имаме желание и разполагаме с капацитета на Управителния съвет да действаме и да приложим тези инструменти.“

Коментарите отразяват решението на ЕЦБ от четвъртък да преразгледа стратегията си за купуване на активи за общо 1,5 трлн. евро и поддържането на лихви под нулата.

Драги подготвя инвеститорите седем седмици преди срещата на централните банкери на 10 март. Екипът на президента на ЕЦБ се опитва да направлява инвеститорите, които бяха ужилени от решенията на банката през декември. Тогава новите стимули, които ЕЦБ представи, се отклониха от очакванията.

По думите на Драги трите текущи двигателя на възстановяването на еврозоната са паричната политика, фискалният подход, който „като цяло е неутрален, ако не и леко експанзионистичен“, и ниските цени на суровините, които подкрепят разполагаемия доход, предава Investor.bg.

Въпреки това той каза, че централните банкери са притеснени от риска от продължаване на ултраниската инфлация, подкопавайки икономическото възстановяване.

„Налице са по-малко причини да сме оптимистични“ спрямо перспективите пред инфлацията, коментира Драги. „Това е така най-вече заради колапса в цените на петрола, но също и заради негативната ревизия на прогнозите за растежа в развиващите се икономики.“

Драги каза, че паричната политика в еврозоната ще се различава от тази в САЩ за известно време. Решението на Федералния резерв от декември да започне да увеличава своите лихви е „целесъобразно“, имайки предвид подобряващата се американска икономика, и бе изпълнено „безупречно“.

Освен това централният банкер обърна внимание и на политическите предизвикателства пред Европа, измежду които бежанската вълна и гръцкият въпрос. Проблемът с бежанците представлява както предизвикателство, така и възможност, която ще изисква значителни инвестиции, заявява Драги.

Гръцкото правителство постигна „значителен напредък в извършването на реформи по отношение на фискалната консолидация“, смята той.

„Убеден съм, че ще бъде постигнато съгласие, така че първият преглед да бъде изпълнен успешно“, коментира още той.

Последни новини
Още от Новини