Давос 2016: Къде се намира икономиката на Полша

Наблюдаваме здравословна дефлация, смята полският заместник министър-председател

Франсин Лакуа, Bloomberg: Не говорим само за Полша, а за цяла Европа. Имаше притеснения миналата година за Гърция и еврозоната и други, които не са свързани с това. Джордж Сорос вчера ясно заяви, че е загрижен за Полша и тя поема по пътя на Унгария. Какво мислите?

Матеуш Моравиецки, заместник министър-председател и министър на развитието на Полша: Той не трябва да се тревожи за Полша. страната не просто иска да е важна част от ЕС, но и да е добър гражданин на съюза. Искаме да съгласуваме паричната си политика. Така например енергийният съюз е наш приоритет и предлагаме пакет от мерки на Европейската комисия. Вярваме, че солидарността тук е много важна. В много аспекти на макроикономическата политика сме едни от най-добрите ученици в класа, ако мога така да кажа.

Ханс Никълъс, Bloomberg: Страната отнесе известни критики за медийния закон тук в Давос. Как ви кара да се чувствате това като член на ЕС?

Матеуш Моравиецки, заместник министър-председател и министър на развитието на Полша: Това е много добър въпрос, защото говорих с много хора вчера и не съм чул подобен въпрос.

Ханс Никълъс, Bloomberg: Но по принцип има много въпроси за това и критицизъм.

Матеуш Моравиецки, заместник министър-председател и министър на развитието на Полша: Да, може би се въртят такива наоколо, аз не съм ги чул. Работата е там, че може би сме свидетели на първата промяна във властта през последните 8 години. Това е изцяло нова ситуация в Полша.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Не можете да отречете, че имиджът на Полша спада, след като Standard&Poor`s понижи рейтинга ѝ и фактът, че демокрацията се срива.

Матеуш Моравиецки, заместник министър-председател и министър на развитието на Полша: Демокрацията изобщо не се срива. Все пак понижаването на кредитния рейтинг беше сигнал за нас, че трябва да погледнем към всички макроикономически и микроикономически параметри след като постигнем съгласие по политическите въпроси. Смятам, че някои от идеите на опозицията не са изобщо резонни.

Ханс Никълъс, Bloomberg: Standard & Poor`s e разтревожена за независимостта на централната банка. Какви мерки ще вземете тази година, за да гарантирате независимостта ѝ?

Матеуш Моравиецки, заместник министър-председател и министър на развитието на Полша: Това е интересен въпрос, тъй като независимостта на централната банка е гарантирана в нашата конституция. Абсолютно съм сигурен, че независимостта на централната банка ще продължи и няма да има опасност за нея.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Но това са възприятията. Виждаме доклада на Standard&Poor`s, пазарите, вие ни казвате обратното. В края на краищата трябва да възстановите репутацията си, ако искате да привлечете инвеститори. Как ще го направите?

Матеуш Моравиецки, заместник министър-председател и министър на развитието на Полша: Според мен репутацията ще се възстанови бързо, имайки предвид инвестиционната ни история, предложенията към чуждестранни инвеститори. В момента имаме много добри проекти, в които инвестираме, преговаряме с много международни инвеститори, голяма част от които са много сериозни, няма да споменавам имена.

Ханс Никълъс, Bloomberg: Кажете числа тогава.

Матеуш Моравиецки, заместник министър-председател и министър на развитието на Полша: 3,5% ръст на БВП.

Ханс Никълъс, Bloomberg: Не, не, по отношение на нови чуждестранни инвестиции, като резултат от вашата дипломация.

Матеуш Моравиецки, заместник министър-председател и министър на развитието на Полша: Да, такива ще има, но искам чуждестранните инвестиции да са много повече, отколкото през миналите години. Открихме някои специални икономически зони, за да направим възможно най-добрите условия за тях. Вярвам, че ще са повече от преди. Добри времена са, както от макроикономическа перспектива, така и стабилност, инфлация, сега наблюдаваме дефлация.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Кажете повече за дефлацията. Гледаме почти към края на света с Китай, развиващите се пазари.

Матеуш Моравиецки, заместник министър-председател и министър на развитието на Полша: Това е здравословна дефлация, защото не удря търсенето и потребителското поведение. Търсенето е стабилно. Инвестициите се движат добре. Износът е добър двигател. Така че се създава много добра комбинация за постигането на растеж.

Чуйте видеото тук:

 

Последни новини
Още от Новини