Американските милионери са азиатци, бели, образовани и стари

Bloomberg разговаря с икономисти и банкери за шансовете да станем милионери в САЩ

Кой може да стане милионер в САЩ Кой може да стане милионер в САЩ

Кой иска да стане милионер? Всички искат. Но колко вероятно е това да се случи зависи от възрастта, образованието и може би най-важното – расата. Повече от 22% от американците от азиатски произход на средна възраст с висше образование разполагат със състояние от поне един милион долара. Белите не изостават много – 21.5% са милионери.

Но картината не е толкова розова са испаноезичните и чернокожите – само около 6.5% във всяка една от групите имат милион или повече долара. Образованието е от полза за хора от всички раси, но помага повече на някои от тях. Само 4.4.% от белите, завършили средно образование, са милионери. Числото скача до близо 40% за бели с университетска диплома.

За чернокожите обаче се оказва, че добрата диплома не е гаранция за финансов успех. По-малко от 1% от чернокожите с гимназиална диплома са милионери и процентът се покачва само до 6.7% за чернокожи с университетско образование. Това означава, че чернокож американец с висше образование има само малко по-голям шанс да стане милионер, отколкото бял американец със средно.

Шансовете на хората да забогатеят наистина се увеличават с възрастта, след като тези под 40 години обикновено печелят по-малко и са имали по-малко време да спестяват.

Американец от азиатски произход под 40 има 2.4% шанс да стане милионер. Възможностите се увеличават до 21%, докато наближат възрастта за пенсиониране. За белите шансовете са малко по-ниски – 2.1% до 19%, но за испаноезичните шансовете са минимални – от под 1%, когато са млади до 2.3%, когато се пенсионират. За чернокожите американци шансовете да станат милионери докато се пенсионират са под 2%.

Подобни данни карат изследователите да се почесват по главата, за да обяснят защо съществуват толкова големи разлики в състоянието между различните етнически групи. Вероятно кредитите за образование и дискриминационни практики за наемане играят роля, но данните показват, че шансовете не са на страната на някои американци, когато става дума за изкачване по икономическата стълбица.

 

Последни новини
Още от Новини