Петров: ЕЦБ не би желала да спасява инвеститори в акции

ЕЦБ няма намерение да спасява и да подсигурява цената на активите на застрахователните компании, заяви финансистът, позовавайки се на изявлението на Марио Драги по-рано днес

Борис Петров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борис Петров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Три са инструментите, които ЕЦБ може да промени след заседанието си през март - намаляване на основния лихвен процент с 10 до 20 базисни пункта, което краткосрочно е по-вероятно, разширяване на размера на покупките, както и на техния обхват. Това каза в ефира на "Investbook" по Bloomberg TV Bulgaria финансистът Борис Петров. Той говори за днешното заседание на ЕЦБ и последствията за европейския капиталов пазар. 

По време на заседанието си днес, Драги използва една фраза, която ще остане в умовете на инвеститорите, а именно, че ЕЦБ няма да спасява и да подсигурява цената на активите на застрахователните компании, заяви Петров. 

Застрахователите са единствените институционални инвеститори, които, заедно с хедж-фондовете и взаимните фондове, експонирани към фондовия пазар, поясни той. "Това означава, че ЕЦБ няма да влияе на фондовия пазар".

 

Последни новини
Още от Новини