Нетаняху се притеснява от ИД и Иран

Премиерът на Израел се опасява, че Иран ще атакува Израел от Сирия и Ливан

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg Бенямин Нетаняху, премиер на Израел. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че най-голямата заплаха, която вижда от Сирия, е възможността Иран и Ислямска държава да атакуват Израел от там, съобщава Bloomberg. 

Нетаняху говори на Световния икономически форум в Давос, който се провежда в момента. Той каза, че се съмнява северната съседка на Израел да се възстанови като единна държава от продължаващата 5 години гражданска война. Въпреки че двете държави периодично влизат във война, откакто Израел съществува като държава, тоест от 1948, Нетаняху каза, че предпочита Сирия да остане цяла. 

„Иска ми се да стане, но не съм сигурен, че е възможно“, каза Нетаняху по повод запазванетон а целостта на Сирия. 

Въпреки че вижда ИД като „постоянна заплаха“, Нетаняху каза, че вярва, че в крайна сметка тя ще бъде победена от много държави, които са се съюзили срещу нея. След като загуби битката срещу ядреното споразумение, което Иран постигна с международната общност, премиерът на Израел каза, че най-голямото му притеснение е, че Иран ще използва военни организации като Хизбула, за да атакува Израел от Сирия и Ливан. 

По повод на конфликта между Израел и Палестина Нетаняху каза, че развиването на връзките с други арабски държави на първо място може да помогне и че да го помнят като „пазителят на Израел“ ще бъде достатъчно удовлетворително за него. 

 

 

Последни новини
Още от Новини