МВФ открива процедура за нов ръководител

Кристин Лагард е отворена за още един мандат начело на институцията

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че планира да открие процедура за подбор на нов шеф, съобщава Investor.bg. Номинациите ще се приемат от днес, а сегашният директор на Фонда Кристин Лагард заяви, че е отворена за още един мандат начело на институцията. 

Мандатът на Лагард като управляващ директор на МВФ изтича на 5 юли. Изпълнителният член на управителния съвет на Фонда Алексей Можин коментира, че очаква бордът да завърши процеса по подбор до началото на март.

Кристин Лагард – бивш министър на финансите на Франция, беше избрана през 2011 да оглави МВФ, като се конкурираше за поста с мексиканския управител на централната банка Аугустин Карстенс.

Предшественикът на Лагард - Доминик Строс-Кан, беше принуден да подаде оставка, след като беше обвинен в сексуално посегателство и сводничество. И по двете обвинения Строс-Кан беше оправдан.

Кристин Лагард, която се ползва от уважението на международните лидери, заяви още през миналата година, че е готова да управлява МВФ още един мандат. Досега не са се появили други претенденти за поста.

Потенциално усложнение пред Лагард обаче са обвиненията, които френски съд ѝ предяви заради скандала с бизнесмена Бернар Тапи. По времето, когато беше финансов министър на Франция, тя е наредила държавата да изплати около 400 млн. евро, за да уреди спор с Тапи.

Лагард отрича обвиненията и обжалва процеса, като твърди, че е действала в съответствие със закона. Бордът на МВФ също потвърди доверието си в способността й да изпълнява ефективно задълженията си. Перспективата за съдебен процес обаче вероятно ще усложни бъдещето й в МВФ.

Държавите членки на Фонда ще настояват да се избегне отрицателната публичност, особено след скандалите с бившите шефове на институцията Доминик Строс-Кан и Родриго Рато. Така ако се стигне до процес, вероятно на Лагард ще й е трудно да продължи да управлява институцията. Лагард пое поста през 2011, когато Строс-Кан подаде оставка, след като камериерка го обвини в сексуално нападение. Той се размина с наказателното дело заради несъответствие в показанията на жената, а накрая се стигна и до извънсъдебно споразумение. През юни Стор-Кан беше оправдан и по обвиненията в сводничество. Рато пък е разследван за пране на пари. Той е обвинен, че се е възползвал от данъчната амнистия от 2012, за да осветли недекларирани офшорни фондове. Рато също отрича обвиненията.

Последни новини
Още от Новини