ЕЦБ запази лихвените проценти

Предстои да стане ясно дали регулаторът планира още облекчения

Европейската централна банка очаквано остави основните лихвени проценти непроменени на заседанието си в четвъртък, каквито бяха повечето прогнози. 

На срещата си в началото на декември ЕЦБ понижи депозитната лихва от -0,2 до -0,3% и удължи срока на програмата за изкупуване на активи поне до март 2017 г.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0,05%, а този по пределното кредитно улеснение - също без промяна на ниво от 0,30%.

Решението на Марио Драги и изпълнителния съвет от миналата година разочарова пазарите, тъй като инвеститорите очакваха по-решителни мерки, пише Investor.bg.

Тогава Драги неколкократно повтори, че мерките са "адекватни". Новата 2016 г. обаче започна със сътресения на глобалните фондови пазари и продължаващ срив в цената на петрола, което определено представляват предизвикателства пред политиката на ЕЦБ. Освен това инфлацията в еврозоната остава на незадоволителни нива.

Анализаторите и инвеститорите ще следят пресконференцията на Марио Драги по-късно днес, на която той може да подскаже какви са нагласите в ЕЦБ и дали регулаторът е склонен да въведе още облекчения.

Последни новини
Още от Новини