Драги даде сигнал за нови стимули

Президентът на ЕЦБ говори след решението на ЕЦБ да запази основните лихвени проценти непроменени

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Президентът на ЕЦБ Марио Драги даде сигнал на пазарите, че могат да очакват още стимули от паричната институция на еврозоната през март. По-рано днес (21 януари) ЕЦБ очаквано остави основните лихвени проценти непроменени (депозитната лихва остана –0,3%, лихвеният процент по основните операции по рефинансиране 0,05%, а този по пределното кредитно улеснение на ниво от 0,30%) и не добави нови стимули към програмата на количествени улеснения. 

По този начин срещата на Управителния съвет на ЕЦБ очаквано не донесе никакви новини и инвеститорите и анализаторите насочиха погледите си към пресконференцията на Драги след срещата. 

„Негативните рискове се увеличиха отново заради повишената несигурност около перспективите за растеж на развиващите се пазари. Доверието в ЕЦБ щеше пострада, ако не бяхме готови да ревизираме позицията си по отношение на паричната политика“, каза Драги през репортерите във Франкфурт. 

„Трябва да вземем насериозно факта, че ниските цени на суровините могат да имат вторични ефекти, срещу които ние определено искаме да предприемем действия. Ще трябва да бъдем бдителни за това“, каза още президентът на ЕЦБ. 

Речниците на централните банкери и специфичните думи, които използват, често са сред най-големите сигнали за пазарите, които се опитват да вникнат в същността на казаното от тях и да си направят изводи за бъдещите им действия. Любопитното в случая е думата „бдителни“ (от английската vigilent б.р.), която Драги и неговият предшественик Жан-Клод Трише преди са използвали като сигнал за наближаващи действия. 
Драги сигнализира, че, ако се наложи, ЕЦБ е готова да увеличи обема на количествените улеснения, като заяви, че „искаме да сме напълно уверени, че няма технически ограничения по отношение на мащаба на използваните“ инструменти на паричната политика. 

Той каза, че увеличаването на инфлацията до ниво, което ще я приближи към целевата (близо но малко под 2% б.р.) е по-важно от влиянието на ниските лихвени проценти върху рентабилността на банките. 

Драги завърши силно пресконференцията си, като каза, че ЕЦБ не се е предала и няма да се предаде от целта си да върне инфлацията близо до 2%, като нито ще понижи целта, нито ще удължи срока за постигането ѝ. 

 

 

Последни новини
Още от Новини