Barclays съкращава 1 000 работни места

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg, 21.01.2016.

Дейвид Инглес. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Инглес. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдаваме оттеглянето от страна на инвестиционните банки и по-специално в корпоративно-финансовата част.

В корпоративните финанси и кешови активи в азиатско-тихоокеанския регион. Научихме от източници, че в Barclays става дума за съкращение на работни места. Първоначално за 20% от банковите служители. В последните часове получихме допълнителна информация от своите източници, че азиатско-тихоокеанският регион ще бъде най-засегнат, като 230 души ще бъдат съкратени. Имаме информация също и, че се планира напускане на пазарите в Австралия, Тайван, Корея и Малайзия. Barclays ще запазяи дейността си в Китай, Япония ,Сингапур и Индия. Все пак ще делегираният бизнес в азиатско-тихоокеанския регион ще остане.

Що се отнася до мениджърските бонуси, то и там се очакват съкращения в размер на 10%. Преди две години те са били близо 1,9 млрд. долара, през 2014 са 1,4 млрд. долара, а източниците ни посочват, че през 2015 ще бъдат с 10 на сто по-малко от нивата през 2014. Говори се за максимум 1,26 млрд. долара. Тази цифри, разбира се, са прогнозни и всеки момент се очакват повече детайли в официално изявление от страна на банката.

 

Нека за малко да се прехвърлим от Barclays към Deutschen Bank и към Goldman Sachs. Чухме няколко различни новини. При Goldman Sachs нещата стоят малко по-сложно, но в основни линии при тях резултатите надхвърлиха очакванията.

Да, те надхвърлиха очакванията, въпреки спада на приходите от 5%. Нетните им приходи паднаха доста рязко, защото трябваше да отразят новото споразумение. Не бих могъл да определя какво е точното отражение на това споразумение върху последните цифри, но те сочат минус 70%. В областта на приходите, мисля, че сливанията и придобиванията постигат най-добрите си години и достигат до нивата преди кризата. Мисля, че при тях ръстът е 40% в сравнение с постигнато през 2014. Миналата година беше много добра. Ако не греша, бяха постигнати 4 трилиона.

 

 

Последни новини
Още от Новини