Проф. Ганчев: Структурата на данъчното облагане в България е неадекватна

Глобалната икономика, перспективите пред България през 2016 и данъчната система коментира проф. Ганчо Ганчев, декан на "Стопански факултет", Югозападен университет в „Светът е бизнес“, Bloomberg TV Bulgaria, 20.01.2016.

Проф. Ганчо Ганчев, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Ганчо Ганчев, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъчната структура на България не отговаря на съвременната икономическа среда и е въпрос на време да се промени. Това каза проф. Ганчо Ганчев, декан на "Стопански факултет" в Югозападен университет в „Светът е бизнес“, Bloomberg TV Bulgaria. 

Структурата на данъчното облагане е наследена от 2007-2008 година, годините на финансовия бум. Тогава бюджетът нямаше проблеми и се пристъпи към намаляване на данъчната тежест. Днес се оказва, че данъчните приходи не са достатъчни и редовно бюджетите излизат „на червено“.

Според професора предстои повишаване на дела на преките данъци и намаляване на косвените, което отговаря и на препоръките на Световната банка към България и други държави с подобна данъчна система. По думите му при сегашната система „всяко забавяне на потреблението води до намаляване на събраните данъци“.

През 2016 основните фактори, които ще движат икономиката ще бъдат вътрешното търсене и евентуално износът, ако има по-бързо възстановяване на ЕС. Чуждестранните инвестициите също могат да съдействат, ако има благоприятно развитие на бизнрессредата, каза още Ганчев.

По повод рискът "дефлация" на глобалната сцена и отражението й върху икономиката на България, Ганчев каза: "Има една особеност на нашата икономика в условията на валутен борд - при нас дефлацията се усеща много силно. Ако има плъзгане на глобалната икономика към дефлация, това се отразява много по-силно на страните с валутен борд".

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини