Новотни: ЕЦБ ще постигне трудно целта си за 2% инфлация

Мерките на паричната политика работят, коментира членът на банката

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Евалд Новотни е убеден, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще постигне доста трудно целта си за инфлацията заради ниската цена на петрола, предава Investor.bg.

„Освен това целим ефектите от паричната ни политика да се разпространят във всички държави в Европа“, коментира Новотни, който е член на Изпълнителния съвет ЕЦБ и гуверньор на Централната банка на Австрия Евалд Новотни по време на форума на списание Euromoney за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), който се провежда във Виена.

„Един от нашите мандати е да поддържаме ценовата стабилност. Той се изразява в поддържане на инфлация близка, но под 2%. Но по последни данни до момента инфлацията е 0%. Доста трудно е да се постигне целта заради ниската цена на петрола“, каза Новотни. 

Той определи като „необичаен“ спада в цената на петрола до 30 долара за барел, а публикуваните във вторник данни показаха нулева инфлация в еврозоната на месечна база и 0,2% на годишна база през декември.

Поради тази причина по негови думи трябва да се гледа инфлацията, изключваща волатилните цени на храните и горивата. „Има равновесие, ако се изключи ефектът от цената на петрола“, каза той.

Още преди презентацията си Новотни изрично предупреди, че няма да прави изявления по отношение на паричната политика, която води ЕЦБ, и да дава прогнози, имайки предвид предстоящото заседание на ИС и „тихия период“, който трябва да спазват неговите членове преди всяка тяхна среща.

Новотни припомни за предприетите от ЕЦБ през декември мерки.

„Мерките на паричната политика работят, но пренебрегвайки целта за инфлацията, където нещата са повлияни от външни фактори“, заяви централният банкер.

Като положителни ефекти той посочи понижаването на лихвените нива и ускоряването на икономическия растеж, като добави, че пазарите очакват краткосрочните лихви да останат ниски в следващите поне две години.

„Това, което искаме да постигнем, е ефектите от паричната политика да се разпространят във всички страни“, заяви Новотни.

По думите му международната среда е изключително предизвикателна за развиващите се пазари, но регионът на Централна, Източна и Югоизточна Европа като цяло е пощаден от негативните ефекти, който тормозят развиващите се икономики.

„Има проблемни страни в региона, но перспективите са доста позитивни. Това е най-бързо растящият регион в Европа“, коментира още членът на ИС на ЕЦБ.

Той спомена и за рисковете в настоящия момент, измежду които вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, ситуацията в Китай и на развиващите се пазари като цяло.
„Покачването на лихвите от Фед не е еднократно явление, а старт на един процес, който ще се развива бавно. Икономиката прие това“, заяви Новотни и намекна, че Фед не е изненадал пазарите.

„Имаме пазарни турбуленции в Китай, но фондовият пазар не играе значима роля в световен мащаб в сравнение с този в САЩ. Тук по-скоро е въпрос на действия на правителството и психологически ефекти“, продължи той и добави, че не очаква дълбоки икономически последици.

По отношение на ефектите от монетарната политика на ЕЦБ за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа Новотни заяви, че в някои страни няма инфлация, изключвайки дори цените на енергията.

„А в някои от тях централните им банки таргетират инфлацията. Всички страни понижиха лихвените проценти, което като цяло е положителен фактор за икономиката“, продължи гуверньорът на Централната банка на Австрия.

„Кредитният растеж е положителен, но бавен. И тук има големи различия по страни. Това, което е интересно и е позитивно, че в контекста на подобряващата се икономическа ситуация делът на лошите кредити определено пада“, каза още Новотни.

По данни на Централната банка на Австрия делът на лошите заеми в България е третият по размер след този в Унгария и Румъния, кръжейки под 15% към средата на 2015.

Той не подмина и темата за отрицателните реални лихвени проценти, която определи като „притеснителна в краткосрочен план“.

Новотни отсече, че пред паричната политика има ограничения и тя не може да направи всичко. Поради тази причина той отново призова за провеждането на реформи – структурни и фискални.

Членът на ИС на ЕЦБ каза още, че са нужни допълнителни инвестиции и публични разходи заради бежанците, „което би имало допълнителен положителен ефект за икономиките“.

Като обобщаваща оценка за влиянието на паричната политика на ЕЦБ на Стария континент Новотни каза, че до момента тя не е подхранила силен растеж на кредита, но не е довела и до издуването на балони на регионално ниво. Той добави и че развитието по отношение на цените на имотите в някои страни трябва да се наблюдават внимателно.

Последни новини
Още от Новини