Московиси: Италия трябва да намали отношението дълг към БВП

Еврокомисарят по икономическите въпроси каза това по време на СИФ в Давос

Пиер Московиси, еврокомисар по европейските въпроси. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Пиер Московиси, еврокомисар по европейските въпроси. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Италия трябва да започне да започне да понижава отношението на държавния си дълг към БВП на страната, каза еврокомисарят по европейските въпроси Пиер Московиси. 

„Далеч сме от разрешеното“, каза Московиси по отношение на процента на държавния дълг на Италия спрямо БВП на страната в интервю за Bloomberg по време на Световния икономически форум в Давос. 

„Да, италианското правителство прави реформи – това е позитивно. Да, понижава дефицитите; може да използва и гъвкавостта, но като цяло е необходимо и в Италия също отношението дълг към БВП да намалее“, каза Московиси. 

През 2015 италианския държавен дълг, съотнесен към икономиката на страната, достигна 132,8%. Според изискванията на ЕС то не трябва да надхвърля 60%, но малко държави в Европа отговарят на това изискване. 

Премиерът на Италия Матео Ренци обеща през 2016 отношението на държавния дълг към БВП на страната да бъде понижено до 131,4%, а ако тази цел бъде постигната, това ще е първото му понижение от 2007 насам. 

В същото време Ренци иска съкращаването на бюджетния дефицит на Италия да става по-постепенно, за да може да финансира орязвания на данъци в страната в размер на 35 млрд. евро през следващите 3 години с цел стимулиране на икономиката. Орязването на данъците обаче ще понижи приходите в бюджета, което ще направи по-трудно свиването на бюджетния дефицит. 

Това искане не се хареса особено на Европейската комисия, като нейният председател Жан-Клод Юнкер каза, че отношенията между Брюксел и Рим „не са в тип-топ форма“. 

Пиер Московиси каза че Комисията обсъжда фискалните въпроси с Ренци. 

 

 

Последни новини
Още от Новини