Китай одобри 7 IPO по нова система

Стивън Егъл, Bloomberg News

Китай се върна доста назад при последните събития на борсите. Какво означава това? Какви идеи има?

Идеите са за нови правила за листване в опит за  прекратяване на практиката за авансови плащания при записване за покупка на акции преди първичното предлагане, като така те няма да утежняват проблемите с пазарната ликвидност.

Комисията по ценните книжа в Китай и ценообразуването на акциите за първично предлагане оказват силен натиск върху начина, по който компаниите формират цените на акциите си преди да ги пуснат на борсата. Натискът е в посока занижаване на цените на такива акции, за да бъдат защитени по-малките инвеститори. Какво се получи – много от тези инвеститори заемат на марджин, именно заради очакванията, че IPO са на занижени цени и това е еднократна възможност, а после видяхме как пазарът тръгна нагоре в средата на годината, после се срина и дойде момента за марджин колс.

Това наистина влоши положението и ги върна в първи клас. Тогава започнаха да си задават въпроса: какво да направим? А те са го правили вече няколко пъти. Да, еволюцията на капиталовия пазар в Китай е един текущ процес. Така поне го виждаме ние.

Но нека разгледаме новите седем компании или поне три от тях. Другите четири ще се листват на борсата в Шенжен.

Ето трите компании, които ще се листват на борсата в Шанхай.

Eastern Pioneer Driving School. Това е компания със седалище в Пекин, която както се сещате, организира шофьорски курсове.

Southern Publishing & Media е компания със седалище в Гуанджоу, собственик както на електронни, така и на традиционни медии.

Top Score Fashion Shoes е производител на модерни дамски обувки с магазини в цял Китай.

Това са част от седемте компании, другите четири се листват на борсата в Шенжен и това ще е факт преди настъпването на китайската нова година.

 

Да поговорим малко и за общата атмосфера. При този най-лош старт за последните години, срива на световните пазари, от който Китай е с най-много загуби... Мислиш ли, че това е добра среда за нови листвания на борсата?

Eastern Pioneer, Southern Publishing и Top Score Fashion са компании, които ще се възползват от възможността да излязат на борсата, но пазарите днес са с 15% спад през втория ден на мечи пазар.

Мисля, че Китай е решен да приложи тези нови правила за листване и да наблюдават какви резултати ще даде този опит.

 

Последни новини
Още от Новини