Дефлация в САЩ през декември

Индексът на потребителските цени се понижава с 0,1% на годишна база

Снимка: Jason E. Miczek/Bloomberg Снимка: Jason E. Miczek/Bloomberg

САЩ неочаквано отчитат дефлация през декември, сочат данни на Министерството по труда. Индексът на потребителските цени се понижава с 0,1% на годишна база, след като през ноември беше отчетена нулева инфлация. 

Инфлацията за изминалите 12 месеца е 0,7%, което е най-голямото увеличение от една година. През ноември тази стойност беше 0,5%. Тези стойности започват да растат, тъй като слабите резултати заради евтиния петрол от 2015 вече не влизат в сметките, посочва Investor.bg.

Икономистите, анкетирани от агенцията, прогнозираха нулев ръст на годишна база през декември и 0,8% инфлация за изминалата година.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на енергията и хранителните продукти, се забавя до 0,1%, след като три поредни месеца беше 0,2%.

От януари до декември базисната инфлация е 2,1%, което е най-голямото повишение от юли 2012.

Слабите данни за ръста на потребителските цени, както и продължаващият срив в цената на петрола предполагат, че инфлацията скоро няма да достигне до целевото ниво от 2%, а стабилна инфлация е едно от условията на Федералния резерв на САЩ (Фед), за да продължи със затягането на паричната политика.

Последни новини
Още от Новини