Чилкот: Падащият петрол е по-опустошителен за Русия от санкциите

Санкциите ще трябва да бъдат вдигнати, за да може Русия да развива непетролни отрасли каза кореспондентът на Bloomberg в Москва.

Раян Чилкот Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Раян Чилкот Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рублата достигна почти 80 рубли за долар, а само до преди две години доларът се разменяше за 33 рубли. Това каза във видеовръзка в ефира на „Investbook” по Bloomberg TV Bulgaria специалният пратеник на Bloomberg в Москва Раян Чилкот. Той говори за състоянието на руската икономика и за плановете на Кремъл да излезе от кризата. „От както петролът започна да пада, тя е една от най-зле представящите се валути“, допълни журналистът.

Хората говорят за санкциите и за техния ефект върху Русия, но в действителност цената на петрола е по-опустошителна, заяви Чилкот. „Ако Русия иска да се измъкне от дупката, в която се намира и да излезе от втора година на рецесия, санкциите ще трябва да бъдат вдигнати, ако иска да възобнови търговията и икономическата дейност извън газовия и петролния сектор.“

Според Чилкот Русия не обмисля увеличаване на дълга за да се справят в кризата, въпреки че той е само 15% от БВП, защото смятат, че ще плащат твърде големи лихви заради санкциите.

Правителството на Путин също така по конституция не може да съкращава разходи по т.нар „защитени области от бюджета“, а именно социалните разходи, заплатите, пенсиите както и военните разходи.

Вижте видео:

 

Последни новини
Още от Новини