Защо страните от Персийския залив трябва да се тревожат за Иран?

След премахването на санкциите срещу Иран страните от Персийския залив са изправени пред най-тежкия си икономически сценарий от финансовата криза насам.

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Елиът Готкайн, Bloomberg:

Неудовлетворение и разочарование преобладава в страните от региона на Персийския залив, но най-вече в целия регион от Саудитска Арабия до Израел. Ядрената сделка среща сериозна съпротива не само защото противниците ѝ смятат, че Иран ще се сдобие с ядрените оръжия в дългосрочен план, но и заради финансовите ползи, които ще извлече страната. Тя ще получи незабавен достъп по замразените международни сметки за около $50 млрд. Това ще позволи на Иран да финансира разпространението на идеите си в други страни, в региона и по света от Сирия до Ирак и Йемен.

Голнар Мотивели, Bloomberg:

Хората започват да възприемат това, което се случва в реалността. Те осъзнават, че ще мине по-дълъг период от време, докато бъдат усетени ефектите от премахването на санкциите върху реалната икономика. Интересно е, че по улиците на Техеран снощи нямаше много празненства, каквито видяхме през юли при подписването на ядреното споразумение. Сега празненствата бяха твърде вяли. Мисля, че това се дължи на факта, че хората очакваха това споразумение много дълго време.

Мохамед Ремеди, King Fahd University:

Вероятно Иран ще започне да увеличава износа, след като се освободи от плаващите си резерви суров петрол. Но предоставянето на такова голямо количество, ще изисква реални инвестиции в производство. Това ще се случи постепенно. В крайна сметка Иран ще успее да достигне цифрата, за която всички говорят, а именно ръст на доставките от 500 хил. барела дневно, а може би и 1 млн. Но ще отнеме повече време.

Стефан Исакс, Alvine Capital Investment:

На фона на санкциите и допълнителното напрежение в Иран местната им валута понижава покупателната си сила от много години. Политическите отношения в целия регион на Близкия изток се влошават все повече, с всеки изминал ден. Саудитците и иранците имат различно политическо минало. Саудитците заявиха, че могат да прекратят търговските си отношения с Иран. Мисля, че биха могли да предприемат тази стъпка.

 

 

Последни новини
Още от Новини