Как да интерпретираме данните за БВП на Китай

Коментар на Маркъс Шомър, главен изпълнителен директор на PineBridge Investments

Анджи Лау, Bloomberg: Но, разбира се, вие трябва да сте тук в Хонконг, в Азия, когато Китай обявява на света, че ръстът на икономиката значително се забавя. Предполагам не е голяма изненада, но сред тези мрачни данни има и малко светлина. Нали?

Маркъс Шомър, главен изпълнителен директор на PineBridge Investments: Може би. От една страна данните просто потвърждават това, което всички знаят за ситуацията на пазарите. Мисля, че дори би било по-лошо, ако бяхме видели значително ускорение, което вероятно нямаше да е достоверно. Смятам, че тези данни отразяват в голяма степен това, което PMI ни показа. Това означава, че достоверността на тези официални данни вероятно се увеличава. От друга страна обаче аз търсех някакво доказателство, че стимулиращите мерки от последните няколко месеца са показали ефект.

Ришад Саламат, Bloomberg: Какво показват те?

Маркъс Шомър, главен изпълнителен директор на PineBridge Investments: Първо, очаквах, че ще видим по-силно представяне на търговията на дребно. Мисля, че производството е движено главно от структурни фактори, което няма да се промени скоро. При сектора на услугите, на търговия на дребно трябва да се търсят ефектите от правителствените разходи и също на лихвените проценти например. Ще видим този път. Мисля, че PMI индексът е с по-висока честота, ако търсим сигнали, да речем, не за обрат, а за стабилизация. Стойностите на GDP показват голямо забавяне.

Ришад Саламат, Bloomberg: Нека се върнем отново на търговията на дребно и производството. Когато погледнем към търговията на дребно, можем да откроим известна цикличност в икономиката и вие споменахте за редица структурни особености, които водят до упадък. Въпросът е, че ако тази цикличност тръгне срещу търговията на дребно, това може да донесе някои проблеми.

Маркъс Шомър, главен изпълнителен директор на PineBridge Investments: Съгласен съм, но смятам, че секторът на услугите в Китай е твърде голям, за да е силно волатилен. Подобни са нещата и в САЩ. Ако погледнем ръста там, услугите заемат толям дял в икономиката, потреблението не е волатилно изобщо. Цикличността и волатилността идват от производството. Така е и в Китай. Все още наблюдаваме ситуация на свръхкапацитет в много отрасли.

Ришад Саламат, Bloomberg: Структурните проблеми, за които говорехте. Точно.

Маркъс Шомър, главен изпълнителен директор на PineBridge Investments: Да, следователно инвестиционните разходи продължават да бъдат слаби в продължение на години и затова смятам, че ако искаме да потърсим промяна в качеството на стоките в Китай, трябва да погледнем към потреблението, секторът на услугите, PMI – те са ключови в момента.

Анджи Лау, Bloomberg: Икономистите твърдят, че не са достатъчни, за да се преодолее спадът в производството. Но искам да те върна към частта със стимулите. Това не е ли поредната индикация, че паричната политика и оставянето на ликвидността в ръцете на хора, които вече са харчили неправилно, не знаят как да я използват или не се нуждаят от нея, не работи?

Маркъс Шомър, главен изпълнителен директор на PineBridge Investments: Ако гледаме на това като глобален аргумент, така е. Това, което научихме, не само от Китай, но и изцяло, е, че всички усилия на паричната политика да стимулира растежа и инфлацията не работят. Почти никъде в света не може да видим силен ръст и силна инфлация, които да са в резултат на облекчения при парична политика. Според мен стимулите са напълно неефективни. Това, от което се нуждаем, е повече частно потребление. Проблемът не е само на Китай, но и на целия свят. До някаква степен слабостта на Китай не е само отражение на китайския пазар, но и на недостатъчното търсене извън страната. Тези две неща вероятно изискват повече харчене от хората, за да може търсенето да обхване част от свръхкапацитета, който виждаме в Китай.

Анджи Лау, Bloomberg: Предполагам е проблем, че как да кажа...всеки иска да е инженер, но никой не иска да e в процес на изграждане.

Маркъс Шомър, главен изпълнителен директор на PineBridge Investments: Интересно, да. Не съм сигурен, че мога да разгранича тези две неща в голяма степен. Те са свързани. Производството беше секторът, който специално Китай избра да стимулира икономиката й след 2008. Свръхкапацитетът беше в резултат на това. Структурата сега е движена много повече от вторичния ефект от стимулите на паричната политика, защото има много страни в света, където централните банки стимулират износа и производството, но те всъщност надуват имотни балони, Канада е един от тези примери. Австралия е един от тези примери. Така че за мен това е част от същата история, това е просто другата страна на монетата, има вторичен ефект, нежелан допълнителен ефект от паричната политика. 

Чуйте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи