Израелски милиардер създава работни места в името на мира

Третият по богатство израелец търси пътища за помирение на израелци и араби чрез създаване на работни места, Bloomberg, 19.01.2016.

Стеф Въртаймер. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стеф Въртаймер. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато Израел преживява най-тежките си изблици на насилие от десетилетие насам, третият по богатство израелец търси пътища за помирение на израелци и араби чрез създаване на работни места. Стеф Вартаймер, който продава своята металообработваща компания Iscar Ltd на Уорън Бъфет за 6 млрд. долара твърди, че това е единственият път, по който може да се постигне мир. Редакторът за Близкия изток на Bloomberg Елиът Готкин прекара един ден с него.

Диктор: Притежава 5 млрд. долара и оборот от 90 млрд. тази година, но Стеф Въртаймер няма намерение да спре и да се отдаде на почивка.

Елиът Готкин: Някои милиардери харчат състоянието си, за да купуват самолети, някои даряват за благотворителност, а някои дори, за да се стремят към президентския пост. Стеф Въртаймер е избрал да харчи своето богатство за още по-възвишена цел – мирът в Израел и нейните съседи, като насърчава развитието на индустрията и създава работни места

Диктор: За да постигне това, той е вложил милиони в изграждането на индустриални паркове, като този в Назарет.

Стеф Въртаймер: Историята не е на арабите, нито на израилтяните. Историята е на всички хора, които живеят заедно.

Диктор: Ако хората са твърде заети в работа, за да пачелят пари, се обосновава той. Те няма да имат време да се бият.

Стеф Въртаймер: Копирай Швейцария, копирай Германия, копирай Южна Корея и ще получиш регион, в който цари мир.

Диктор: Това е кауза, която е споделяна и от Имад Юнис, чиято компания се е преместила в индустриалния парк в Назарет и произвежда електроди за лечение на неврологични разстройства.

Имад Юнис: Обичам да казвам, че ако имаме десет души като Стеф можем да променим Израел из основи.

Диктор: Последната проява на насилие предполага, че ще трябва много повече от това. Повече от 25 израилтяни и 160 палестинци, повечето от които агресори, са убити от октомври насам.

Мироопазващите усилия на Въртаймер продължават вече 30 години. Той благоприятства индустриални производства, от производители на сапун до предприятия за металообработка, а възможностите за старт-ъп компаниите в Израел стават все повече.

Стеф Въртаймер: Трябва да изработваме самите продукти, а не само да ги изобретяваме. Това ще доведе до производството на повече експортно ориентирани стоки и до повече работни места.

Диктор: В своето време той все още се храни с работниците си и докато разговорът продължава той стига до лични теми:

Стеф Въртаймер: Моята специална мисия е да остана тук и да бъда щастлив в Израел и да не е нужно да се скитам по света, като моите родители. Просто продължавам да върша същата работа, каквато вършех преди 80 години.

Диктор: И така, третият по богатство израелец ще продължи да изгражда индустриални паркове. Следващият е планиран за Северната пустиня, а негова цел са израелските бедуини.

 

Последни новини
Още от Новини