Тайван избра първата жена президент

Опозиционната Демократическа прогресивна партия с голяма преднина на президентските избори

Цай Инг-уен Цай Инг-уен

Tайван започва първата седмица си на нова политическа ера, след като Цай Инг-уен от Демократическата прогресивна партия убедително спечели президентските избори. Партията й подкрепя формална независимост за Тайван и сега за първи път ще управлява както президентската, така и законодателната власт.

Предизвикателството пред Цай ще бъде да съживи икономиката, докато поддържа топли отношения с Китай. Китайските медии вече предупредиха Тайпе, че всякакви действия, насочени към независимост, биха били, цитирамотрова“. В победната си реч Цай каза, че гневната реторика на Китай няма да се приеме добре в Тайван.

Цай Инг-уен, президент, Тайван: Резултатите от изборите днес показват волята на народа на Тайван. Общото решение на 23 милиона души е ,че Република Китай е демократична държава, но демократичната ни система, националната ни идентичност и международно пространство трябва да бъдат уважавани. Всякакви форми на потисничество ще нарушат стабилността на взаимните отношения.

По-късно в предаването ще разговаряме с представител на Гоминдан, но сега нека чуем репортерът на Bloomberg Джастина Лий. Демократическата прогресивна партия се очакваше да спечели, но голямата изборна победа беше изненада, нали?

Джастина Лий, Bloomberg: Да, това наистина е голяма изборна победа в класическия смисъл на думата. Демократическата прогресивна партия спечели с 56% от гласовете, а Ерик Чу от Гоминдан с 31%, което е най-голямата разлика от първите демократични президентски избори в Тайван през 1996 г. Те спечелиха законодателното мнозинство за първи път в историята на Тайван. Това наистина са избори, наситени с историческо значение, без дори да споменаваме, че Цай Инг-уен е първата жена президент на Тайван.

Невероятно е и от историческо значение. Защо обаче Гоминдан загубиха с толкова много?

Джастина Лий, Bloomberg: В тези избори всъщност ставаше дума за злободневни въпроси – хората не са доволни от замразеното заплащане, високите цени на жилищата и начинът, по който Китай влиза в уравнението, вероятно е малко по-сложен, отколкото повечето хора мислят. През последните 8 години им продават идеята, че икономическата интеграция с Китай ще бъде чудесна за икономиката на Тайван, но всеобщото усещане е, че ползите не са се материализирали за повечето от тях, а само за шепа богати семейства.

Демократическата прогресивна партия се разглежда като насочена към независимост. Какво означава това за отношенията между Тайван и Китай?

Джастина Лий, Bloomberg: Нещата са малко сложни. Все пак Тайван водеше кампания за запазване на статуквото с Китай и в победната си реч тя повтори, че няма да има провокации от страна на Тайван, но всъщност не поясни какво точно означава това. Без съмнение, Китайската комунистическа партия и Демократическата прогресивна партия подхождат с недоверие, защото, както спомена с началото, Демократическата прогресивна партия формално подкрепя независимостта. Последния път, когато имахме президент от Демократическата прогресивна партия, той настояваше за суверенитет на Тайван и проведе референдум за статута на Тайван като страна, което със сигурност не зарадва Китай. Не можем да забравим, че в играта има и друг играч - САЩ, които са длъжни да защитават Тайван от нападение. Мисля, че и Съединените щати ще следят отблизо ситуацията. 

 

Последни новини
Още от Новини