Руският вицепремиер: Целта за 2016 е нулев растеж

Аркадий Дворкович очаква петролът да стигне $50 - $60 за барел след три години

Аркадий Дворкович, вицепремиер на Русия. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Аркадий Дворкович, вицепремиер на Русия. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович говори пред Bloomberg за очакванията си за руската икономика и развитието на ситуацията на петролния пазар.

„Ясно е, че при настоящата цена на петрола инвестициите в сектора ще се понижат, пазарите ще изчистят свръхпредлагането и цената ще тръгне нагоре. Колко дълго ще отнеме това обаче никой не знае. Лично аз вярвам, че цена от $50 - $60  за барел е по-приемливо ниво за пазарите, но вероятно ще отнеме 2-3 години, докато го достигнем. Ниво от $40 - $50 за барел може да бъде достигнато сравнително скоро“, каза Дворкович.

Руският вицепремиер заяви, че 10-процентното орязване на бюджета на страната през 2016 е неизбежно. Публичните финанси на Русия пострадаха заради поевтиняването на петрола – нещо, което се случи и с други големи страни износителки на суровината.

„През 2009 имахме икономически спад от 9%, а през 1999 дори по-сериозен. През 2015 спадът е само 4%, а целта за тази година е нулев растеж, или дори минимален положителен ръст. Може и да не се случи, но ще направим всичко по силите си да го постигнем. Разполагаме с индустрии и сектори, които могат да растат, включително селското стопанство и някои експортно ориентирани индустрии. С тези двигатели на растежа плюс подобряването на ефективността, можем да постигнем положителен ръст.“, каза Дворкович.

Руският вицепремиер каза, че Русия не може да разчита само на вътрешния пазар заради спада в доходите на домакинствата и затова определи индустрии, които по думите му имат експортен потенциал, като химическата индустрия и машиностроенето, за водещи икономически двигатели.

Дворкович каза още, че руските активи са евтини, което ги прави привлекателни за инвестиции и изрази вярата си, че подобряването на инвестиционния климат в Русия през последните години ще помогне за привличането на инвеститори.

 

Последни новини
Още от Новини