Производители твърдят, че доставната цена на хляба не е променяна от 1989 насам

Ръстът в минималната заплата и осигуровките спира падането на цените

Доставната цена на хляба не е променяна от 1989 г., тъй като пазарът не може да поеме по-висока, в същото време са повишени цените на енергоносителите. Тези фактори, както и ръстът на минималната заплата и осигуровките, са причина при ниски цени на петрола цената на хляба да не пада. Това каза Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред „Нова телевизия”.

"Към момента доставната цена на хляба е същата като от 1989 година без ДДС. Върху тази цена има търговска надценка и 20% за държавата. Кое да свалим?", попита тя по повод коментара на премиера Бойко Борисов защо след падането на цените на горивата бизнесът също не е намалил цените, пише Investor.bg.

Тя изтъкна като причини и високата цена на енергията за индустрията, както и ръстът на минималната работна заплата.

"От август миналата година фактурните стойности на енергията за бизнеса се увеличиха с 20% благодарение на увеличаването на такса "Задължения към обществото". Тази такса не беше отразена в крайната цена на нито една храна. Освен това от 1 януари се вдигна минималната работна заплата", аргументира се Кукушева.

 "Цената на горивото в България по номинал е четвъртата най-висока в ЕС", изтъкна от своя страна икономическият и финансов експерт Мика Зайкова. Ниските цени на горивата по някои бензиностанции Зайкова обясни с наличието на картел.

Тя заяви, че 50% от бизнеса в България е в сива икономика и всеки втори укрива данъци. 

Последни новини
Още от Новини