Отхвърлиха оставката на словенския финансов министър

Словения се подготвя да продаде Нова люблянска банка

Словенското знаме пред централатана Нова люблянска банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Словенското знаме пред централатана Нова люблянска банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Премиерът на Словения Миро Церар отхвърли оставката на финансовия министър в кабинета си Душан Мрамор, съобщава Bloomberg. Мрамор подаде оставка на 18 януари заради бонус, който е получил докато е бил професор по икономика, твърдейки, че не може повече да изпълнява задълженията си след като е изгубил доверието на хората. 

Мрамор, който изигра ключова роля в опита на Словения да понижи бюджетния си дефицит, подаде оставка докато правителството се подготвя да продаде Нова люблянска банка, който страната спаси през 2013. След години на неправилно управление банката беше стигнала на ръба на фалита и почти принуди Словения да последва примера на Гърция и да поиска международна финансова подкрепа. Сега словенското правителство иска да продаде най-големият кредитор в страната на стратегически инвеститор, или да организира IPO.

„Последствията от оставката му ще бъдат решаващи за интересите на Република Словения“, каза Церар пред репортери в столицата Любляна след като отхвърли оставката на Мрамор.

След спасяването на банката Мрамор водеше политика, свалила бюджетния дефицит на Словения под прага от 3%, изискван от ЕС.  

Мрамор ще върне сумите, които е получил като бонуси като декан на Люблянския икономически факултет, казаха от министерството. 

 

Последни новини
Още от Новини