Нови изисквания към броя членове на работодателските организации и синдикатите

Картината на пазара на труда трябва да е по-точно обхваната, обясняват вносителите на предложението

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Променят се изискванията за броя членове на национално представените синдикални и работодателски организации.

Група депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, България без цензура, ДПС и БСП Лява България предлагат промени в Кодекса на труда за броя членове на организациите.

За работодателските организации вече ще се изискват 1 500 члена, а не 750. Отпада изискването обаче фирмите да са с поне 10 души персонал. Към национално представените организации вече ще могат да се присъединяват и микро предприятия, предава Investor.bg.

Общият брой служители на фирмите членки на работодателските организации трябва да е поне 50 хил. души, записано е още в проектозакона.

Същевременно се намаляват изискванията за синдикалните организации. Вместо 70 хил. души, в тях трябва да членуват общо най-малко 50 хил., за да са национално представени.

Вносителите на предложенията за промени посочват в мотивите си, че поправките трябва да отговарят на реалната картина на пазара на труда.

„Въпреки че наблюдаваме намаляване на безработицата, броsт заети лица не се повишава поради редица обективни причини – напускане на големи работодатели от пазара на труда в България, геополитически и икономически сътресения, промяна на цената на ел. енергията и горивата, структурни промени в редица предприятия, формиращи добавена стойност, както и в държавното управление“, посочва се в мотивите към законопроекта.

Последни новини
Още от Новини