Най-богатият 1% хора на Земята вече има повече пари от останалите 99%

Неравенството представлява заплаха за икономическата експанзия и социалното сближаване, счита Oxfam

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Най-богатият 1% от хората по света вече е разполага с повече пари от останалата част на човечеството, показват данни на Oxfam, цитирани от Bloomberg.

Докладът, публикуван в навечерието на годишната среща на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, цитира данни от Credit Suisse Group AG за 2015. Oxfam изчислява, че 62 богаташи разполагат с такова богатство, колкото по-бедната долна половина на населението в световен мащаб (3,5 млрд. души) в сравнение с 388 лица 5 години по-рано. Богатството на най-богатите се е покачило с 44% от 2010 насам до $1,76 трлн., а това на долната половина от населението е спаднало с 41% за периода, достигайки малко над $1 трлн.

Oxfam използва статистиката, за да потвърди, че нарастващото неравенство представлява заплаха за икономическата експанзия и социалното сближаване. Тези рискове вече са отчетени в страни като САЩ и Испания, където избирателите все повече поглеждат към на пръв поглед обещаващи популистки политически кандидати.

"Просто неприемливо е, че най-бедната половина от населението на света притежава по-малко от няколко десетки супер богати хора, които биха могли да се съберат в един автобус", каза Вини Бианима, изпълнителен директор на Oxfam International. "Загрижеността на световните лидери за ескалиращото неравенството досега не е довела до конкретни действия".

Oxfam посочи още, че правителства трябва да предприемат стъпки за намаляване на поляризацията в доходите. Според тяхната оценка преосмислянето на концепцията за данъчните убежища може да донесе общ приход на държавите по света в размер на $7,6 трлн. Политиците трябва да се споразумеят относно глобалния подход, който да сложи край на практиката на използване на офшорни сметки, изтъкна организацията.

Последни новини
Още от Новини