Москва очаква ръст на кредитирането от AIIB

Банката ще предостави заеми за 10-15 млрд. долара годишно през първите 5-6 години

Кремъл и мавзолеят на Ленин. 8 юни 2015. Москва. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Кремъл и мавзолеят на Ленин. 8 юни 2015. Москва. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия очаква водената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB) да одобри първите си заеми в рамките на шест месеца, заяви заместник министър-председателят на страната Аркадий Дворкович в понеделник, цитиран от Ройтерс.

В събота Китай официално стартира новата банка, която се смята за конкурент на водената от САЩ Световна банка.

Русия, третият най-голям акционер в AIIB след Китай и Индия, иска новата банка да помогне за инфраструктурни проекти по т.нар. Арктически или Северен морски път, заяви заместник министър-председателят. Това могат да бъдат железопътни линии за превоз на товари до пристанища по морския маршрут.

„Надяваме се днес в управителния съвет да договорим политическите насоки“, заяви Дворкович по време на Азиатския финансов форум в Хонконг. „Надяваме се и, че първите заеми ще бъдат предоставени в рамките на шест месеца“.

Очаква се AIIB да предостави заеми за 10-15 млрд. долара годишно през първите пет или шест години, пише Investor.bg.

Въпреки противопоставянето от страна на Вашингтон американски съюзници като Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Филипините и Южна Корея се съгласиха да се присъединят към банката като признание за нарастващото икономическо влияние на Китай.

Закъсалата за пари в брой Европа, която тъкмо излиза от кризата, разтърсила страните от еврозоната, се надява да играе важна роля в AIIB, заявиха европейски министри по време на Азиатския финансов форум.

Някои се надяват банката да може да облекчи текущите глобални геополитически напрежения, изграждайки икономически мост между различни региони в света.

“AIIB е някакъв вид мирна инициатива. Ако икономиките по Пътя на коприната са по-преплетени една с друга, ще имаме повече стабилност“, каза Пиер Граменя, министър на финансите на Люксембург.

Последни новини
Още от Новини