Каспър Рорстед е новият шеф на Adidas

Досега Рорстед беше изпълнителен директор на Henkel

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Изненадваща смяна на шефските етажи в Германия. Най-големият европейски производител на спортни стоки Adidas „открадна“ изпълнителния директор на базирания в Дюселдорф производител на потребителски стоки Henkel, предава Ройтерс.

Председателят на борда на директорите на Henkel Каспър Рорстед ще замени Херберт Хайнер начело на Adidas на 1 октомври, заяви базираният в Херцогенраух спортен производител. 53-годишният датчанин, който ще се сбогува с Henkel през април, ще стане член на борда на Adidas от 1 август. 

На борсата книжата на Adidas се изстреляха с 12 на сто и оглавиха водещия индекс Dax. Книжата на Henkel пък се обезцениха с над 4 на сто до последното място на бенчмарка.

Всъщност за възможната смяна още през есента писа германското издание Manager Magazin.

Така 61-годишният Хайнер ще напусне производителя на спортни стоки по-рано от очакваното. Преди по-малко от две години той обяви, че удължава договора си до пролетта на 2017, пише Investor.bg.

Хайнер е най-дълго управляващият компания сред листнатите на Dax компоненти. Той ръководи компанията от 2001. Въпреки безспорните му успехи напоследък той бе и сериозно атакуван. Изоставането от лидера Nike се е увеличило, а в САЩ Under Armour изненадващо се оказа сериозна конкуренция. След редица предупреждения за печалбата в края на 2014 се появиха и призиви за смяна на директора.

Като вътрешнофирмени кандидати за поста се спрягаха директорът по дистрибуцията Роланд Аушел и директорът на маркетинга Ерик Лидке. Те, заедно с Хайнер, са изработили стратегията на  Adidas до 2020. Дотогава приходите трябва да растат с около 8-9 на сто годишно до 22 млрд. евро.

И за Henkel промяната не идва в спокойни времена. От една страна компанията се хвали с рекордни резултати, а от друга страна обаче компанията се преструктурира. Кризата в Русия се отрази неблагоприятно на компанията, проблеми има и на пазара в САЩ. Освен това напоследък и иначе успешното подразделение за лепила се представя по-слабо. През октомври компанията обяви съкращаването на 1 200 работни места в тази област. И по отношение на придобиванията Henkel сякаш нямаше късмет, като не успя да се пребори за Wellа, която Procter & Gamble Co обяви за продажба.

Последни новини
Още от Новини