До 2020 роботите ще елиминират 5 млн. работни места

Най-много загуби ще понесат административните дейности и работата в офис

Над 5 млн. работни места ще бъдат загубени до 2020 г. в резултат от развитието на генетиката, изкуствения интелект и други технологични промени, сочи изследване на Световния икономически форум (WEF), цитирано от Bloomberg.

Около 7 млн. работни места ще бъдат загубени, а 2 млн. ще бъдат открити благодарение на технологичната промяна в 15 основни развити и развиващи се икономики, твърдят основателят на WEF Клаус Шваб и членът на борда на директорите Ричард Саманс в изследването “Бъдещето на професиите”. Разкритията са част от проучване, обхващащо 15 икономики и около 1,9 млрд. работници, или около 65% от работната сила в света, предава Investor.bg.

Размитите граници между физическата, дигиталната и биологичната сфера са равнозначни на Четвъртата индустриална революция според WEF, която ще засегне темата по време на годишната среща на политици, учени и икономисти в Давос, Швейцария.

Това вече е гореща тема, благодарение на книги като “The Second Machine Age” и “The Rise of the Roborts”, а главният икономист на Bank of England Анди Халдейн предупреди, че милиони работни места са поставени под риск заради автоматизацията - проблем, с който властите трябва да се заемат.

“За да предотвратим най-лошия сценарий - технологична промяна, придружена с недостиг на таланти, масова безработица и нарастващо неравенство - преквалификацията и повишаване на вече съществуващата на днешните работници ще бъде от решаващо значение”, твърдят авторите на проучването. “Не е възможно да се справим със сегашната технологична революция, само като чакаме следващото поколение да стане по-подготвено”.

Административните и работите в офис ще понесат две трети от загубите, като “рутинните офис функции са изправени пред риск да бъда опустошени”. Жените ще бъдат непропорционално засегнати от промените заради по-слабото им участие в областта на точните науки, технологиите, инженерните и математическите професии.

Страните, които обхваща проучването, включват Австралия, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Мексико, Южна Африка, Турция, Великобритания и САЩ.

“Изключително важно е компаниите да имат активна роля в подкрепата на сегашната работна сила чрез преквалификация, така че тези хора да имат проактивен подход към тяхното учене през целия живот, а правителствата да създават благоприятна среда, за да помогнат”, посочват авторите. 

Последни новини
Още от Новини