Болниците - с 19 хил. нарушения

Дублиране на хоспитализации, непредоставяне на медицинска помощ, според договореното и прием в болница, без необходимост. Това са най-честите нарушения, каза зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев.

снимка: Brent Lewin/Bloomberg снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Националната здравноосигурителна каса не се е справила с фалшивите хоспитализации през 2015 и след реформите. Спестените средства от системата с четците в болниците са около 10 млн. лв. Това, обаче не можело да спре злоупотребите с прием на болни. НЗОК е установила над 19 000 нарушения в първичната болнична помощ през 2015. Пропуските са, както при предоставящите медицинска, така и дентална помощ, обяви пред журналисти зам.министърът на финансите Кирил Ананиев, предава investor.bg.

Сред най-честите нарушения са били нарушаване на договорения обем медицински дейности и изследвания, отчитане на услуги, които не са извършени. В болничната помощ най-честото нарушение е хоспитализация при липсата на индикации за прием в болница, дублиране на хоспитализации, непредоставяне на медицинска помощ по вид и обем според договореното. При лекарствата също са установени  злоупотреби, както при предписването на медикаменти за домашно лечение, така и при тези за болнично. 

От надзора на НЗОК поясниха относно случаите на дублирани хоспитализации, че такива са били засечени от електронната система, при което по едно и също време е налице прием на едно и също лице в две различни лечебни заведения. След направени проверки фалшивата хоспитализация не е заплатена.

Представителите на надзора на здравния фонд обаче не можаха към момента да дадат данни за броя на фалшивите хоспитализации, нито за наложени санкции. Не бе даден и отговор дали системата с електронните четци на лични карти в болниците е довела до намаляване на злоупотребите. Беше споменато, че тази система има роля не за предотвратяване на такива хоспитализации, а за това Касата да не плаща два пъти за една и същ дейност. В резултат на въвеждането на системата с четците в болници са спестени около 10 милиона лева, стана ясно от обяснението на надзора.

На въпроси за въвеждането на пръстовия идентификатор, което се очаква от април, надзорниците не успяха да дадат допълнителна подробна информация. Стана ясно обаче, че освен за болниците и аптеките идентификаторът ще е нужен и при личния лекар, както за всички доставчици на здравни услуги.

Предстои издаване на указания от здравното министерство в кои случаи на усложняване на състоянието на пациента той ще премине от допълнителния към основния пакет дейност, тоест дали ще се лекува веднага или ще чака, уточни Кирил Ананиев.

По темата за дълговете на Касата към западни здравни фондове бе съобщено, че след намаляването на дълга с 14 милиона лева в края на миналата година, задълженията вече са 122 милиона лева. Те ще бъдат погасявани поетапно след договаряне на разсрочване с всяка чужда каса.

Относно приоритетите в работата на НЗОК през тази година бе съобщено, че основна задача ще бъде стриктният контрол по разходването на приетия бюджет от 3,204 млрд. лева. От началото на април парите за болниците ще се разпределят за всеки месец, включително и като обеми дейност. Всеки директор на лечебно заведение вече е длъжен да купува от НЗОК дейности по двата здравни пакета. Ако се установи, че средствата в Касата не достигат, ще се прибегне до намаление на цени и обеми на клинични пътеки, така че да не се допуска прехвърляне на дефицит в бюджета за следващата година.

Последни новини
Още от Новини