Blackrock с 5,9% ръст на печалбата през четвъртото тримесечие

Ерик Шатцкер и Хауърд Маркс коментират финансовите резултати на компанията

Дейвид Уестин, Bloomberg: Печалбата на BlackRock е нараснала с 5,9% през четвъртото тримесечие на годината. Ерик Шатцкер разяснява числата, това е важно, защото е капиталов поток, нали така, те спечелиха много пари?

Eрик Шатцкер, Bloomberg: Наистина трудно е да се повярва, че BlackRock сега управлява повече от 4,6 трлн. долара. Това е нещо, което почти не е наблюдавано досега.

Стефани Рул, Bloomberg: Това е огроммна сума, наистина, странно е.

Хауърд Маркс, председател на борда на Oaktree Capital Group: Аз бих я описал като хиляда милиарда и така сякаш е по-нагледно.

Eрик Шатцкер, Bloomberg: Така е, наистина. И, както посочихме, с тези парични потоци, да се върнем към BlackRock, можем да наречем компанията „Машината на Лари“. Направих нещо като таблица, за да се опитам да илюстрирам какво се случва с Blackrock през последните три години. Независимо дали пазарът върви нагоре или надолу, Blackrock продължава да расте всяка година.

Всъщност, нека разгледаме потоците, тъй като има какво да се разкаже. Ето какво се случи с фиксирания доход през четвъртото тримесечие. Знаем, че при книжата с висока доходност тя спадна силно, затова е много важно да погледнем към най-големия мениджър на фондове в света и да видим какво правят клиентите му. Нека видим графиката отново, защото тя ни показва, че инвестициите на дребно не се паникьосаха. От тях се вляха 4 млрд. долара. Борсово търгуваните фондове iShares привлякоха поток от 12 млрд долара. От друга страна институциите не бяха толкова уверени за перспективите пред фиксирания доход. Има отлив от страна на активно управляваните фондове и още по-голямо от индексните фондове. В края на краищата Blackrock привлече нова фиксирана доходност. Това, което е наистина изумително и което тази таблица не показва, е колко много пари отидоха в борсово търгувани фондове – общо 60 млрд. долара през тримесечието, от които над 40 млрд., всъщност 47 млрд., са акции. Знаем, че инвеститорите започват да се изнервят, че има нараснала волатилност, но тримесечие след тримесечие те влагат пари в тях и това значи нещо.

Джонатан Феро, Bloomberg: Ерик, къде се намира декември във всичко това? Защото октомври беше силен месец за пазарите, имаше голямо съживяване от тежкото лято. Затва е важно как завършиха тримесечието и как започва новото тримесечие на 2016.

Eрик Шатцкер, Bloomberg: Без съмнение, но да се върнем на въпроса за...

Стефани Рул, Bloomberg: Тук трябва да попитаме Хауърд. Хауърд, какви бяха тези масови потоци към борсово търгувани фондове във време на спад на доходността. Ти ни предупреди, че това не е сигурна инвестиция.

Хауърд Маркс, председател на борда на Oaktree Capital Group: Както Джонатан каза, не знаем тенденцията. Не знаем какво се е случило през октомври в сравнение с декември. Декември от своя страна беше месецът, когато кредитният фонд се влоши. Може би си мислите, че за хората това ще е тревожно послание. Не става дума за ценни книжа с висока доходност, а за вълшебни средства, които изглежда обещават повече ликвидност отколкото може да се придобие от лежащите в основата активи. Говорих за това преди и ето какво се случи с приходите. Чуваме за фонд с дневна ликвидност, който държеше ликвидните активи използвайки една сбъркана формула. Ето какво се случи.

Дейвид Уестин, Bloomberg: Хауърд, има ли връзка между нарасналата концентрация на капитал и места като Blackrock. Това е добре за компанията, но добре ли е за пазара и за волатилността на него да има все по-малко хора с все повече пари?

Хауърд Маркс, председател на борда на Oaktree Capital Group: Изглежда, че може да създаде неприятности. Искаш да имаш много на брой малки играчи с почти еднаква власт. Въпросът е там, че ако един играч притежава всички активи и той реши да не купува в този ден, тогава няма да има ликвидност. Това е интересна позиция, Дейвид.

Вижте видеото тук:

Последни новини
Още от Новини