Бизнесът иска още намаление на тока

България плаща допълнително 736 млн. лева заради зелената енергия, отчитат от АИКБ

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има още възможности цената на тока да бъде намалена, смята председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Пред БНР той посочи за пример, че не всички средства от търговията с парникови газове например са постъпили вспециално създадения фонд за стабилизиране на енергетиката.

„Една трета от тях отиват в ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда - бел. ред.) към Министерството на околната среда и водите. Това е абсолютно недопустимо“, посочи той и обясни, че средства от емисиите могат да бъдат насочени за други цели, но след като бъдат покрити дефицитите от изкупуването на скъпата електроенергия от възобновяеми източници.

Според Велев България плаща допълнително 736 млн. лева заради „зелената енергия“, пише Investor.bg.

От всички обещания, които бизнесът получи от правителството и различни институции в края на миналата година, е изпълнено само едно – ограничено е присъединяването към мрежата по преференциални цени на производители на електричество от биомаса. Това ще спре поскъпването на електрическата енергия в бъдеще, смята още Васил Велев.

Той беше категоричен, че по-високата цена на тока за бизнеса вече се отразява – със забавянето на износа и на заетостта, които вече се отчитат от статистиката.

Затова и от бизнеса ще поискат ново намаление на цената на тока. Промяна в ценовото решение по закон може да бъде правена на всяко тримесечие, тоест крайната дата за това е 1 февруари, след като стойността на добавката за задължение към обществото за бизнеса беше намалена от 1 ноември.

Другите резерви за намаляването на цената от бизнеса виждат във въвеждането на такса за задължение към обществото върху износа на електроенергия, като от работодателските организации са предвидили пазарен механизъм за това, както и максимално възползване от намалението на цената на природния газ, за да бъде ограничено кръстосаното субсидиране в сектора.

С прилагането на тези мерки от бизнеса ще настояват цената на тока да бъде върната до нивата от 1 август, преди „драстичния скок“ в цената на електроенергията за стопанските производители. 

Васил Велев беше категоричен, че икономиката и индустрията имат проблеми, които са създадени от политиците. 

Последни новини
Още от Новини