Български професионалисти - с електронен сертификат

Европейска професионална ще улеснява брокери на недвижими имоти, медицински сестри, фармацевти, планински водачи и физиотерапевти за работа в Европа

София. Снимка: Dinka Spirovka/Bloomberg News София. Снимка: Dinka Spirovka/Bloomberg News

Български медицински специалисти, планински водачи и брокери на недвижими имоти вече ще имат по-лесен достъп до европейския трудов пазар. Европейската професионална карта отваря вратите за работа в друга страна от ЕС, като облекчава процедурата за признаването на квалификация. Това съобщават от Европейската комисия (ЕК), съобщи investor.bg.

Фармацевтите и физиотерапевтите също ще се възползват от улеснението. С картата ще бъде призната тяхната професионална квалификация. Механизмът е допълнително опростен чрез електронна процедура по издаването на картата, допълват от Брюксел.

Професионалната карта е всъщност електронен сертификат, който се издава чрез попълване на специален формуляр онлайн.

На базата на натрупания опит с тези професии, в бъдеще европейски професионални карти ще бъдат издавани и за други „мобилни“ професии.

Освен облекчение за работещите в тези сфери, Европейската професионална карта ще бъде и защита за правата на пациентите и ползващите услугите на представителите на обявените професии.

„Европейската професионална карта е голяма стъпка за облекчаването на условията за квалифицираните европейци да започнат работа там, където техните умения са необходими“, коментира комисарят по въпросите на вътрешния пазар в ЕС, Елжбета Бенковска. 

Последни новини
Още от Новини