Рашев: Цените на основните индустриални метали могат останат ниски

Това, което наблюдаваме е реално завръщане към почти свободен пазар при петрола

Боян Рашев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Рашев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 1969 ОПЕК достига брой от 10 държави, които започват да национализират голяма част от петролните си полета. Пазарът на петрол се превръща в картелен пазар. Досега той оперира на геополитически основи. Това се промени през последните 2-3 години след шистовата революция, която вкара много запаси и възможности за достъп до петрол. ОПЕК започна да губи влияние. Това коментира в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt Bulgaria.

Дори и при цена $10-15 за барел много от петролните полета оперират на печалба. Ако пазарът на петрол беше абсолютно свободен, това би било нормалната цена, при която голяма част от производителите са на печалба и произвеждат достатъчно, за да задоволяват търсенето, заяви Рашев.

"Пазарът на петрол достигна до точката, в която част от производителите ще фалират, друга част ще запазят пазарния си дял, но като цяло всеки един потребител има полза от падането цената на петрола под $20 за барел", коментира Рашев.

Цените на желязото, които отразяват най-добре какво се случва на пазарите, се върнаха на ниво от преди 1999 или на ниво преди Китай да започне да отчита икономически растеж. "Очаквам следващите 3-4 години цените на основните индустриални метали да останат много ниски."  

 

Последни новини
Още от Пазари