Иранското "черно злато" срина близкоизточните пазари

Техеран стартира план за увеличаване на петролния износ след вдигането на санкциите

Добиване на петрол Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg Добиване на петрол Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg

Пазарите в целия Близък изток се сринаха след премахването на санкциите срещу Иран. Перспективата за скок на петролните доставки, и то на пазар, който вече е достигнал най-ниските цени за над десет години, рефлектира върху всички пазари. Акциите в Техеран скочиха, предаде Bloomberg.

Индексът на стоковата борса в Саудитска Арабия Tadawul All Share (TASI) падна със 7,2% до най-ниското си ниво от март 2011, а основният индекс ADX General в Абу Даби вече е в мечи пазар.

Индексът Bloomberg GCC 200, който следи 200 от най-големите компании от шестте държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, се търгува 9,4 пъти под прогнозната 12-месечна доходност - най-ниското ниво от почти 7 години.

Иранският бенчмарк TEDPIX се покачи с 0,9%, сочат данните на сайта на борсата, като продължава възхода си, след като добави 2,1% в предишната сесия.

Иран притежава почти 10% от доказаните петролни залежи в света. Страната започва подготовката си за увеличаване на износа, след като Ядрената агенция на ООН заяви на 16 януари, че Техеран е изпълнил условията на международния договор за ограничаване на ядрената програма. Това заплашва да добави допълнителен натиск върху цените, като по този начин засегне интересите на силнозависимите от петрола икономиките в GCC.

"Иранските доставки на петрол ще стъпят на пазара още днес или утре", каза Найал Кан, шеф на „Институционална търговия и продажба на акции в Saudi Fransi Capital, базиран в Рияд. "Възстановяването на пазара ще зависи от това, дали ще успеем да върнем петрола над $30."

НАТИСКЪТ НА ПЕТРОЛА

"Иран цели незабавно увеличаване на петролните доставки с 500 хил. барела на ден", заяви Амир Хюсеин Заманиниа, заместник-министър на петрола за търговия и международните отношения. "Планирано е да се добавят и още половин милион барела в рамките на януари".

Притесненията, че Иран може да изостри глобалното пренасищане на доставките, запрати петролния брент на ново 12-годишно дъно още в края на работната седмица.

Индексът S&P 500 падна на най-ниското си ниво от 25 август насам, което е най-лошият годишен старт за американските акции в историята.

Акциите на развиващите се пазари записаха трети пореден седмичен спад, пропадайки на най-ниското си ниво от 2009 насам.

Страните в GCC държат около 30% от доказаните петролни запаси в света.

Последни новини
Още от Пазари