Иранското „изгубено десетилетие“ приключи

Световните петролни компании са в надпревара за договори с ислямската държава

Иран. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Иран. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Иранското „изгубено десетилетие“ приключи, след десетилетие на безпрецедентни икономически санкции, предава Bloomberg.

Иран е напът да се върне в бизнеса. Международната общност призна, че ислямската република е овладяла способността си да направи атомна бомба. Такива бяха изискванията на договореността със световните сили, за да се пристъпи към възобновяване на глобалната търговия. Това съобщиха  от Международната агенция за атомна енергия на 16.01.2016.

Европейският съюз, ООН и САЩ се съгласиха още през юли, да вдигнат санкциите едновременно, когато съответствието с изискванията на международната общност бъде проверено.

"Това е Големият взрив“, който трансформира Иран от най-санкционираната страна на Земята в тази с най-наблюдавана ядрената програма", каза Али Ваез от International Crisis Group в Истанбул. "Най-накрая приключи състезанието на санкции."

САЩ и техните европейски съюзници виждат желанието на Иран да се изправи срещу собствените си хардлайнери по отношение на ядрените изследвания. Договореността за отмяна на санкциите е и възможност за засилване на по-прагматично лидерство на страната, каквото се опитва да наложи президентът Хасан Рухани, откакто дойде на власт.

Докато Иран твърди, че никога не се е опитвала да разработи ядрено оръжие,  то експертите от IAEA съобщават, че иранските учени са експериментирали с ядрено-бомбени технологии, без да пристъпват към окончателните стъпки, необходими за производството на такъв тип оръжие.

Иран притежава четвъртия по големина в света запас от суров петрол и най-големия - на природен газ. Страната ще получи незабавен достъп до около $50 млрд. в замразени сметки в чужбина. Правителството заяви, че ще използва фондовете, за да се възстанови индустрията и инфраструктурата.

Докладът на  на IAEA отваря врати и за чуждестранните инвеститори, които желаят да влязат в сравнително неразработен 77-милионен пазар.

Европейските компании очакват с интерес потенциални сделки в енергетиката, финансите и транспорта. Търговията между ЕС и Иран достигна до $9 млрд./годишно, а преди десетилетие бе  $32 млрд, докато с Китай скочи до $54 млрд.

Най-голямата награда е петролът, според Паоло Скарони, заместник-председател на инвестиционна банка Rothschild и бивш изпълнителен директор на Eni Spa, най-голямата енергийна компания в Италия.

"Мащабни резерви и производствени разходи от около $2 за барел, това прави Иран една от най-атрактивните възможности в света,  дори при цени на суровия петрол, залепени на 12-годишно дъно", каза той.

"Всички са се насочили натам ", каза Скарони. "Всеки очаква новите договори да бъдат реалният старт на състезанието."

Не всеки обаче споделя този оптимизъм. Тече последната година от мандата на Обама, а в листата на републиканските кандидати за президент е включен Доналд Тръмп, който обеща да върне сделката на дневен ред. Този факт ще задейства някои спирачки у инвеститорите.

Дори и с вдигането на санкциите, свързани с ядрената програма на Иран, на повечето компании в САЩ все още ще бъде забранено да работят пряко с Иран, заради антитерористичните мерки, приети през 1990, според адвокатска кантора Latham & Watkins LLC.

От своя страна, Обама  си гарантира клауза, включена в ядреното споразумение, което позволява на САЩ бързо да активира повторно налагане на санкции в случай на нарушение.

Дори и при тези обстоятелства, Питър Дженкинс, Великобритания, каза, че "пред нас е един нов, по-сговорчив Иран":

"Ислямската република се развива далеч от революционните си корени", каза Дженкинс. "Тя е станала мъдра и вижда, че няма нужда от ядрено оръжие."

Последни новини
Още от Новини