Край на санкциите срещу Иран

Международната общност отмени всички икономически санкции

Жени на брега на езеро в Читгар парк в Техеран. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Жени на брега на езеро в Читгар парк в Техеран. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейският съюз вдигна икономическите и финансовите санкции срещу Иран, малко след като Международната агенция за атомна енергия даде зелена светлина за прилагането на ядреното споразумение, подписано през юли. Решението за вдигане на санкциите влезе в сила с публикуването му в Официалния вестник на ЕС - по-малко от час след официалното му одобряване от 28-те страни членки, предаде Франс прес, цитирана от investor.bg

Международната общност отменя санкциите срещу Иран, свързани с ядрената програма на Техеран съгласно ядреното споразумение от 14 юли 2015 година. Това обявиха ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини и външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф, предаде БТА чрез Франс прес.

Тъй като Иран е изпълнил всички свои задължения, многостранните и едностранните икономически и финансови санкции, свързани с иранската ядрена програма, са вдигнати, пише в обща декларация. 

САЩ официално вдигнаха санкциите срещу Иран на 16.01.2016, когато държавният секретар Джон Кери потвърди с официална декларация във Виена, че Международната агенция за атомна енергия е удостоверила, че Иран изцяло е изпълнил изискваните от него ангажименти съгласно ядреното споразумение, предаде Ройтерс.

Влизането в сила на ядреното споразумение с Иран ще улесни справянето с другите кризи в Близкия изток, заяви във Виена държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ДПА.

В продължение на години заради своята спорна ядрена програма Иран бе подложен на санкции, които засегнаха тежко икономиката му. Западът обвиняваше ислямската република, че се стреми да създаде ядрено оръжие – нещо, което правителството отричаше. Когато споразумението бъде приложено изцяло, международната общност ще може най-сетне да работи за уреждане на други регионални предизвикателства без надвисналата заплаха от въоръжен с атомна бомба Иран, включително кризата в Сирия, каза Кери, косвено намеквайки за подкрепата на Техеран за сирийския режим. Днес е първият ден на един по-сигурен свят, каза Кери снощи, но подчерта, че международната общност трябва да запази бдителност, проверявайки спазването от страна на Иран "всеки час във всеки ден през идните години". Кери изтъкна, че преговорите за ядреното споразумение са ускорили безпрецедентната размяна на затворници между САЩ и Иран, като обясни, че двата преговорни процеса не са били пряко свързани, но ритъмът и напредъкът по хуманитарното досие е бил ускорен от дипломатическия канал на преговорите по ядрения въпрос, предаде Франс прес.

Последни новини
Още от Новини