Вилдерс вади Холандия от ЕС, ако стане премиер

Лидерът на евроскептичната Партия на свободата каза, че ЕС е свършен

Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

ЕС е разклатен и лидерът на евроскептичната холандска Партия на свободата Герт Вилдерс няма нищо против това. 52-годишният евроскептик каза, че веднага ще извади Холандия от ЕС, ако стане министър-председател на страната след изборите през март 2017, съобщава Bloomberg.  

Социологическите проучвания показват, че партията му води по подкрепа след исканото от нея затваряне на холандските граници за бежанци. Витерс каза, че подкрепя разпадането на ЕС, призовавайки Великобритания да напусне блока на предстоящия в страната референдум. 

„Вече не сме независими. Дори не ни е позволено да формираме собствена имиграционна политика или да затворим границите си и аз ще го направя. Искам Холандия да е повече като Швейцария – в сърцето на Европа, но извън ЕС“, каза Вилдерс. 

Подкрепата за лидера на Партията на свободата расте и вече водената от него политическа сила е първа по подкрепа в страната според социологическите проучвания. За ръста на подкрепата му значение имат притесненията на хората в Холандия заради бежанците, които прииждат там и в Европа. Вилдерс напусна Либералната партия през 2004, за да формира собствена партия, крепяща се на антиислямска платформа. 
Вилдерс каза, че ако Великобритания напусне ЕС, „ще видите, че ще е по-лесно и за други страни да вземат същото решение“. 

„Началото на края на Европейския съюз вече започна“, каза евроскептичният лидер на Партията на свободата. 
Според проучване от 10 януари Партията на свободата събира подкрепа, която ще ѝ донесе 41 места в 150-местния холандски парламент, а формирането на коалиция ще е трудно, имайки предвид големия брой партии, които влизат в парламента в Холандия (на последните избори в страната 11 партии спечелиха места в парламента). 

Вилдерс все още не празнува, като каза, че трябва да задържи подкрепата на избирателите още една година. И преди проучванията са показвали, че подкрепата за него расте, но на изборите партията му е постигала по-ниски от очакваните резултати. 

 

 

Последни новини
Още от Новини