Шойбле предупреди, че Шенген е на ръба

Кризата с мигрантите заплашва зоната за свободно движение

Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Немският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че Шенген е на ръба на разпад докато страните членки на ЕС се опитват да се справят с притока на бежанци в Европа, съобщава Bloomberg. 

Шенген е „близо“ до провал и ЕС ще се изправи пред „страшна, огромна“ заплаха, ако Германия е принудена да въведе контрол на границата си и да предприеме мерки, подобни на тези в Швеция, каза Шойбле пред репортери в Брюксел след среща на финансовите министри на държавите от ЕС. 

„Можем да избегнем подобно развитие на нещата, ако решим проблема по-бързо чрез по-добра и по-ефективна защита на външните граници и чрез повече и по-интензивна подкрепа и сътрудничество. За това ще са ни необходими много пари“, каза Шойбле. 

Данни на ЕС сочат, че европейците правят по 1,25 млрд. пътувания в рамките на Шенген годишно. Според анализаторите разпадането на зоната за свободно движение ще е сигнал за пазарите, че европейският проект, включително еврото, също могат да спрат да съществуват в бъдеще. 

„Шенген може да проработи в дългосрочен план само ако намерим обединен европейски отговор на предизвикателството с миграцията“, каза немският канцлер Ангела Меркел. 

Последни новини
Още от Новини